Hakkında Bilgiler
Krakow, Polonya’nın en büyük ikinci şehri ve en eski şehirlerinden biridir. Küçük Polonya Voyvodalığı’nda Vistula Nehri üzerinde yer alan Krakow, 1596 yılına kadar Polonya’nın resmi başkentiydi. Geleneksel olarak Krakow ayrıca, Polonya’daki akademik, ekonomik, kültürel ve sanatsal yaşamının önde gelen merkezlerinden biridir. Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilen Krakow’da Wawel Kraliyet Kalesi’nin bulunduğu Eski Kent, 1978’de UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir.
Polonya’ya seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport hamili T.C. vatandaşları Krakow seyahatleri için Polonya vizesi almalıdır; hususi, hizmet ve diplomatik pasaport hamilleri ise Polonya’ya yapacakları 90 güne kadar kalış süreli seyahatlerinde vizeden muaf tutulmaktadır.
Krakow’a Gitmek için Polonya Vizesi Nereden Alınır?
Krakow’a gitmek üzere Polonya vizesini, ikamet ettiğiniz ile göre yetkili Polonya vize başvuru merkezlerinden alabilirsiniz. Kısa veya uzun süreli vize türleri için fark etmeksizin tüm Polonya vize başvurular vize merkezlerinde kabul edilir; Polonya dış temsilcilikleri güncel olarak vize başvuruları doğrudan almamaktadır.
Krakow’a seyahat etmek için Polonya vizesine başvuracak kişilerin vize işlemleri ile ilgili merak edilenleri 2017-2023 yılları arasında Schengen vize onay oranı en yüksek aracı kurum Vizem.net danışmanlarından Tuğçe Çaldıran’a sorduk.
İkamet ettiği il Ankara Polonya Büyükelçiliği yetki alanı kapsamında bulunan kişiler Ankara ve Antalya’da mevcut vize merkezlerinden; ikamet ettiği il İstanbul Polonya Başkonsolosluğu yetki alanında bulunan kişiler ise İstanbul Harbiye veya Altunizade, İzmir, Gaziantep ya da Trabzon’da bulunan Polonya vize merkezlerinden başvurularını yapmalıdır.
Polonya Vizesi için Konsolosluk Yetki Bölgeleri
Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’nün yetki alanında; Ankara, Adana, Afyon, Tokat, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Amasya, Antalya, Samsun, Sinop, Sivas, Bartın, Bolu, Burdur, Çankırı, Nevşehir, Niğde, Ordu, Çorum, Düzce, Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Hatay, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Isparta, Karabük ve Karaman illeri bulunmaktadır.
Polonya İstanbul Başkonsolosluğunun yetki alanında ise; İstanbul, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Uşak, Yalova, Van, Artvin, Aydın, Balıkesir, Trabzon, Tunceli, Tekirdağ, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Osmaniye, Rize, Sakarya, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Manisa, Muğla, İzmir, Iğdır, İzmit, Mardin, Muş, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Kırklareli, Kütahya, Malatya, Hakkari, Kahramanmaraş, Kars ve Kilis illeri yer almaktadır.
1 Ocak 2023 itibariyle ikamet ilinden bağımsız olarak başvurular tüm VFS vize merkezlerine gerçekleştirilebilir. VFS vize merkezine yapılan başvurular Polonya dış temsilciliklerine iletilerek burada karara bağlanır.
Krakow için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Krakow için vize işlemleri, aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılır.
- Başvur yapılacak vize türü için istenen evraklar toplanır.
- Yetkili vize merkezinden randevu alınır.
- Randevu gün ve saatinde vize merkezine şahsen gidilir.
- Evrak teslimi ile biyometri işlemleri yapılır.
- Vize harcı ödemesi yapılır.
Krakow Seyahati için Polonya Vize Başvuru Belgeleri Nelerdir?
Krakow seyahati için talep edilen Polonya vize belgeleri aşağıda listelenmiştir.
- Polonya vize başvuru formu
- Başvuru sahibi tarafından imzalanmış evrak kontrol formu
- Seyahat amacını açıklayan Polonya vize dilekçesi
- Geçerli pasaport
- Pasaportun ilk sayfasının fotokopisi
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kaydı belgesi
- Yerleşim yeri belgesi
- Finansal durumun kanıtı belgeler
- Biyometrik özellikte fotoğraf
- Uygun şekilde yaptırılmış seyahat sağlık sigortası
- Ulaşım belgeleri
- Konaklama belgeleri
- Destekleyici belgeler
Yukarıdaki listede sayılan belgeler, standart olarak tüm Polonya vizesi başvurularında sunulur. Bu evraklar haricinde başvuru sahiplerinin uyruklarına, yaşlarına, kişisel durumlarına, mesleklerine ve seyahat amaçlarına göre farklı belgeler sunması da gerekebilmektedir.
Krakow Vize Ücreti Ne Kadardır?
Krakow vize ücreti, başvurulan vize türüne göre değişmez ve hem kısa hem uzun süreli vize türleri için başvuru harcı 86 dolar olarak belirlenmiştir.
Polonya vizesine başvuran 6 ile 12 yaş arasındaki çocuklardan vize ücreti 43 dolar olarak alınırken, 6 yaşından küçüklerin vize başvuruları ücretsiz olarak kabul edilir.
Krakow Gezisi İçin Polonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Krakow gezisi için Polonya Schengen vizesi, genel kural olarak başvurudan itibaren 15 gün içinde çıkar. Bazı özel durumlarda bu süre 30 veya 60 güne kadar uzayabilir.
Polonya D tipi ulusal vize başvuruları ise vize ücret ödemesi yapıldıktan sonraki 15 iş günü içinde sonuçlanır.
Detaylı evrak kontrolü gereken hallerde süre en fazla 30 güne kadar uzayabilir. Başvuru sahipleri acil durumlarda, aciliyetlerini gerekçelendirmek şartıyla 3 iş günü içerisinde vize alabilir. Yabancılar Kanunu değişikliği uyarınca, uzun süreli Polonya vizelerine başvuran öğrencilerin, stajyerlerin, gönüllü çalışanların ve bilim insanlarının işlem süreleri 60 güne kadar uzayabilir.
Krakow’da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Krakow’da gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Wawel Kalesi
- Meryem Ana Kilisesi
- Kazimierz
- Rynek Glowny (Ana Meydan)
- Auschwitz-Birkenau
- Oskar Schindler’ın Emaye Fabrikası
- Wieliczka Tuz Madeni
- Krakow Cloth Hall
- Wawel Katedrali
- Planty Parkı
- Florian Kapısı
- Florianska Caddesi
- Polonya Havacılık Müzesi
- Francis Bazilikası
Krakow’da Denenmesi Gereken Meşhur Polonya Yemekleri Hangileridir?
Krakow seyahatinizde aşağıda sıralanan meşhur Polonya yemeklerini denemeniz önerilir.
- Zapiekanka
- Pierogi
- Zurek
- Golabki
- Bigos
- Kielbasa
- Kanapka
- Uszka
- Rosol
- Barszcz
- Gzik
- Tütsülenmiş et