Hatay’ın Güzeller Güzeli İlçesi Samandağ’da Gezilip Görülecek Yerler

Hakkında Bilgiler

Hatay’ın Akdeniz’e kıyısı olan ilçelerinden Samandağ, şehrin ünlü tabiat güzelliği Asi Nehri’nin denize döküldüğü bölgede yer almaktadır. Samandağ’da bilinen ilk yerleşimler MÖ 7. yüzyılda İyonyalılar tarafından yapılmıştır. Tarihsel süreçte Roma, Selçuklu, Fatımiler, Memlük ve Osmanlı egemenlikleri altında kalan ilçede görülmeye değer birçok tarihi destinasyon günümüze ulaşmıştır. Zengin tarihi, kozmopolit yapısı ve doğal güzellikleri ile ünlü Hatay Samandağ gezilecek yerler kapsamında ziyaretçilerine birbirinden çekici seçenekler sunmaktadır.

Titus Tüneli

MÖ 1. yüzyılda Roma İmparatoru Vespasian’ın emri üzerine yapılan Titus Tüneli, Çevlik Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bulunduğu alanı sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla yapılan tünel, 1380 metrelik uzunluğu ile dikkat çekmektedir. Tünelin denize yakın olan kısmında Beşikli Mağara adında bir  bölüm bulunmaktadır. Kayaların oyulması ile yapılan tüneller, tarihi ve mimari açıdan şehre farklı bir hava katmaktadır. Günümüzde tünelin büyük bir kısmında ziyaretçilerin rahatça gezebilmeleri için ahşap platformlar bulunmaktadır.

Vakıflı Köyü

Vakıflı köyü, Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. Kendine has otantik bir atmosfere sahip olan köyün nüfusu 150 civarındadır. Ayrıca Vakıflı Türkiye’nin tek Ermeni köyüdür. Yüzyıllardır süregelen geleneklerin devam ettirildiği Vakıflı köyünde her yılın ağustos ayında Meryem Ana Yortusu ve Üzüm Bayramı kutlanmaktadır. Vakıflı köyü, sıradışı mimari yapıları, doğal güzellikleri ve kültürel anlamda keşfedilmeye değer nitelikleriyle birlikte ziyaretçilerine farklı bir gezi deneyimi sunmaktadır.

Batıayaz Yaylası

Tabiat güzellikleri ile ünlü Batıayaz Yaylası, Samandağ ilçe merkezinin ortalama 19 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Musa Dağı’nın eteklerinde bulunan yayla, yılın her dönemi ziyaretçilerine kartpostalları aratmayacak manzaralar sunmaktadır. Piknik, doğa yürüyüşü ve trekking gibi aktivitelere uygun yapısıyla dikkat çeken yaylanın yakınlarında bölgenin geçmişine ışık tutan Batıayaz Katolik Kilisesi görülebilmektedir. Kalabalıktan uzaklaşmak ve Samandağ’ın tabiatını keşfetmek isteyenler tarafından yıl boyunca ziyaret edilen destinasyon, bölgenin yayla turizmi kapsamında önemli yerlerindendir.

St. Simon Manastırı

Samandağ’a bağlı Aknehir Mahallesi sınırları içerisinde konumlanan St. Simon Manastırı, MS 6. yüzyıla tarihlenmektedir. Bünyesinde üç adet kilise, vaftizhane, avlu ve bir sütun bulunmaktadır. Manastırın çevresinde sarnıç, ev, mutfak ve depo olarak kullanılan irili ufaklı yapılar yer almaktadır. Toplam üç adet giriş kapısı bulunan St. Simon Manastırı’nın yapımında kesme taş ve kaya parçacıkları kullanılmıştır. Haç şeklinde inşa edilen ve Hatay Samandağ’da gezilecek yerler arasında öne çıkan manastır, yüksek bir tepe üzerinde yer aldığı için ziyaretçilerine etkileyici bir manzara vadetmektedir.

Çevlik Ören Yeri

Samandağ’ın geçmişine ilişkin önemli detaylara sahip olan Çevlik Ören Yeri, Kapısuyu köyünde yer almaktadır. Seleukoslar tarafından MÖ 310 yılında kurulan antik kent, aynı zamanda Vespasianus Tüneli’nin de bulunduğu tarihi bir yerleşim yeridir. Eski dönemlerde adı Seleukeia Pierria olan antik şehir, denize olan yakınlığı nedeniyle bölgenin önemli liman kentlerinden biri olarak varlığını sürdürmüştür. Günümüzde antik kenti ziyaret edenler kaya mezarları ve mağaralar başta olmak üzere pek çok tarihi kalıntıyı yakından görebilmektedir.

Yeşilyazı Asma Köprüsü

Asi Nehri’nin üzerine inşa edilen Yeşilyazı Asma Köprüsü, sunduğu eşsiz doğa manzarası ile ünlüdür. Samandağ’ın Yeşilyazı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan asma köprünün uzunluğu yaklaşık olarak 30 metredir. Geçmiş dönemlerde çiftçilik ile uğraşan bölge halkının, nehir üzerinden  rahat bir şekilde geçebilmesi adına yapıldığı bilinen Yeşilyazı Asma Köprüsü, günümüzde hâlâ aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle doğa fotoğrafçıları için ideal şartlara sahip olan köprü, yıl boyunca yapılacak olan keşiflere açık durumdadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bu sitede sağ tuş kullanımı için giriş yapmanız gerekiyor.