Muğla’da gezilecek yerler listemizde de yer verdiğimiz İasos Antik Kenti 3 tarafı denizle çevirili bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Daha önceden bir ada olduğu tahmin edilen ve zamanla karaya bağlanan bu antik kentin üzerine kurulduğu alanda 1960 yılından beridir kazı çalışmaları devam etmektedir.
Milattan önce 3000 yılına kadar yani Orta Tunç Çağına kadar uzandığı tespit edilen eserler İasos Antik Kentinde yer almaktadır.
İasos Antik Kenti Tarihi
İasos Antik Kenti tarihiyle ilgili en eski bilgiler M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Mitolojiye göre Argos’tan gelen kolonistler tarafından kurulan bu kent adını kolonistlerin başından almaktadır. O dönemler bir ada olan kent zamanla karaya bağlanarak günümüzde ki yarımada halini almıştır. Yarımada üzerinde o döneme ait birçok tarihi eser yer alıyor.
İosis Antik Kentinde Yer Alan Tarihi Eserler
İosis Antik Kentinde bulunan eserlerin başında balık pazarı yer almaktadır. Açık hava müzesi olarak bilinen bu yerde Roma Dönemine ait anıt mezarlar, su kemerleri ve tapınaklar yer almaktadır. Antik kentin en önemli yapısı ise Agora’dır. Yarımadanın düzlük kısmında yer alan Agora, Antik Yunan’da yurttaşların yönetim, ticari ve siyasi meseleleri görüşmek için toplandığı alanlardır.
Milattan önce 3300’den milattan sonra 1453 tarihine kadar kullanılan bu alanda 4 giriş yer alsa da günümüze sadece Bizans Döneminden kalma giriş kapısı kalmıştır. Ayrıca kentte tiyatro, mezarlar, sunak taşları, liman ve çevresinde surlar yer almaktadır.
İasos Antik Kent Hikayeleri
# İasos Antik Kentiyle ilgili hikayeler genellikle balıkçılık üzerinedir. Özellikle balıkçılığa olan düşkünlüğüyle bilinen İasos halkı hakkında bu durumla ilgili olan bir hikayede bir müzisyenin burada bir tiyatro resitali içi geldiği belirtilir.
Bu müzisyen sanatını icra ederken birden güçlü bir çan sesi çalar ve müzisyen iki eliyle kulaklarını kapatır. Kendine geldiğinde sanatını izleyen topluluktan geriye sadece yaşlı bir adamın kaldığını fark eder. Yaşlı adam dışında herkes bir anda kaybolmuştur. Müzisyen yaşlı adama yaklaşarak “Bana ve sanatıma duyduğunuz saygıdan dolayı size teşekkür ederim çünkü çan sesini duyan herkes gitti bir tek siz beni dinlediniz” der.
Yaşlı adam “Ne çan mı çaldı” diye sorar. “Evet” yanıtını veren müzisyeni duyan yaşlı adam hızla oradan uzaklaşır. İasos Antik Kentinde çan balık avcılığına çıkılacağına işaret eder.
# İasos Antik Kentiyle ilgili bilinen bir diğer hikaye ise yunuslar ile arası çok iyi olan genç bir çocuk hakkındadır. İasos’ta gymnasium yani Antik Yunan’da beden eğitimi yapılan alanlarda çalışıldıktan sonra denize girerek temizlenmek gelenektir.
Ancak bir çocuk her çalışmadan sonra denize girdiğinde yanına gelen yunusların sırtına tutunarak denizin açıklarına gitmekte ve daha sonra tekrar kıyıya gelmekteydi.
Bu durum dönemin en önemli hükümdarı İskender tarafından duyulmuştur. İskender çocuğu sarayına götürerek deniz tanrısı olan Poseidon’un rahibi yapmıştır. Ayrıca İasos’u çok etkileyen bu olay sonrasında madeni paralara kolunu yunusa atmış bir çocuk tasviri yer almıştır.
İasos Antik Kentinde Ne Yapabilirsiniz?
İasos Antik kentini gezmek ortalama 15-20 dakikanızı alacaktır. Sessiz ve sakin bir bölge olan bu antik kentin bakımsız olduğunu söylemek mümkündür. Antik kentte yer alan tabelalar her ne kadar yetersizde olsa size bölgenin tarihi hakkında önemli ipuçları verecektir. Çevrede yer alan koylarda isteyenler denize girebilir. Sahil kenarında yer alan balıkçı restoranlarından yemek yiyebilirsiniz.