İtfaiye Müzesi Gezi Rehberi | Nerede, Tarihi ve Giriş Ücretleri

Hakkında Bilgiler

İstanbul gezilecek yerler listemizde de yer alan Beşiktaş İtfaiye Müzesi, bünyesinde barındırdığı teşkilat-ı malzemelerin 3 asırdan fazla bir geçmişi bulunuyor.

İletişimin kolay olmadığı, günümüz beton evler yerine ahşap evlerin sıklığı ve beraberinde getirdiği yangın riskine karşın mücadele eden Kahraman İtfaiyecilerin hayatlarına tanıklık edebileceğimiz bir müzedir.

Yıldız Parkı gezimiz sonrası uğrama şansı yakaladığımız İtfaiye Müzesi’nin mutlaka gezi listenizde yeri olmalı. Tarih boyunca ateşle mücadele eden itfaiye teşkilatının kullandığı alet edevatları özellikle genç kuşakların görmesini önemle tavsiye ediyorum.

istanbul itfaiye müzesi
istanbul itfaiye müzesi

İtfaiye Müzesi, teşkilatta kullanılan malzemelerin derlenip bir araya getirilmesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından 1928 yılında dile getiriliyor ve çok geçmeden müzenin 1931 yılında temelleri atılıp 1932 yılında tamamlanıyor.

Tarihin bilinmeyen zaman dilimlerinde restore ve onarım çalışmaları sebebiyle uzun bir süre kapalı kalıyor ve tadilatın bitmesiyle 1992 yılında tekrar açılıyor.

İstanbul İtfaiye Müzesi
İstanbul İtfaiye Müzesi, Atlı tulumba arabası

Müzenin adı 1998 yılında Kont Odön Szechenyı İtfaiye Müzesi olarak değiştirilmiştir. Sebebi ise; 1871 yılında İstanbul’da bir yangın felaketi meydana geliyor. Dönemin Sultanı Abdülaziz Macaristan’dan yangın felaketlerine karşın güvenlik önlemlerini alması için Kont Szechenyı ülkeye davet ediyor.

İtfaiyeciler için askeri disiplini sağlamakla kalmamış; dört kara ve bir deniz taburu kurunca gösterdiği üstün başarılara istinaden kendisine Paşa unvanı bahşedilmiştir.

17. ve 18. yüzyıllarında İstanbul’da kullanılan yangın söndürme aletleri arasında; Mahalle ve askeri tulumbalar, hidroforlu tulumba, ilk motorlu pompa, bez sarnıç, atlı tulumba arabası, itfaiye fenerleri, ibrikler, cankurtaran ipleri, telefon santrali ve itfaiyeci kıyafetleri gibi malzemeler yer alıyor.

Giriş Ücretleri (2021)

İtfaiye Müzesi için giriş ücreti talep edilmiyor. Ücretli veya ücretsiz otopark hizmeti yoktur.


Ziyaret Günleri ve Saatleri

Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan İtfaiye Müzesi haftanın 5 günü ziyarete açıktır. Gün içerisinde 09:00 – 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ulaşım yönünden oldukça kolay bir konumda yer alan İtfaiye Müzesi, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alıyor. Bölgeye ulaşım için toplu taşıma araçlarını tercih etmenizde fayda var.

  • Adres: Çırağın Caddesi, Çitlembik Sokak / Beşiktaş İstanbul
  • Konum bilgileri için tıklayın.

# Sahil yolundan devam eden tüm toplu taşıma araçlarından birini kullanıp Çırağın Durağında inerseniz İtfaiye müzesi 100 metre uzaklık mesafenizde kalıyor.

# Anadolu yakasından gelecek olanların Beşiktaş’a gelmeleri gerekmektedir. Bunun için en iyi alternatif yol, deniz yolunu kullanmaktır. Üsküdar – Beşiktaş vapur hattını kullanarak hem zamandan tasarruf etmiş olursunuz, hemde aracınıza park yeri aramaktan kurtulursunuz.

# İtfaiye Müzesi Üsküdar – Beşiktaş vapur iskelesine 500 metre uzaklık mesafesindedir.


Eğer yolunuz Beşiktaş bölgesine düşerse civarda bulunan Çırağın Sarayı, Deniz Müzesi, Yıldız Sarayı, Yıldız Parkı ve Dolmabahçe Sarayı‘nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Yol Tarifi / Google Haritalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Pardon! Bölüyorum ama;

Sitemizde zaman geçirdiğinize göre sanırım görmediğiniz yerleri keşfetmeyi seviyorsunuz.

Youtube kanalımızda hazırladığımız Gezi listeleri ve Yürüyüş turları videoları tam size göre.

Göster bakalım

Don`t copy text!