Kırıkkale Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumunda olması itibariyle önemli bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır.
İlçeleri
Toplamda 8 adet ilçesi bulunmaktadır ve bunlar şu şekildedir;
Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulukyurt ve Yahşihan
Kırklareli Gezilecek yerler Listesi
Sulu Mağara
Sulu Mağara: Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde bulunan Sulu Mağara, son zamanlarda yapılan çalışmalarla turizme kazandırılmıştır. Kırıkkale’de gezilecek yerler listesinde kendine sağlam bir yer edinen Sulu Mağara, Arzu Bayırı mevkiinde bulunmaktadır. Fosil bir mağaradır ve yarı yapay-yarı doğal bir mağara özelliği taşımaktadır.
Hasandede Camii ve Türbesi
Hasandede Camii ve Türbesi: Kırıkkale merkez ilçeye bağlı, kent merkezine 12 km. uzaklıktaki Hasandede kasabasındadır. Cami ve türbe yan yanadır. Caminin minaresi tarafındaki ilk türbe Hasandede’ye (Doğanbeğ) ait olup, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’nın müşterek türbeleridir. Hasandede Camii 1605’te yapılmıştır.
Kare planlı, kesme taştan, kalın duvarlıdır. Doğu ve batı yönleriyle giriş kapısının iki yanında ikişer pencere yer almaktadır. Kuzey cephesinin ortasında taş söveli ve basık kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Gövdesi tuğladan olan minare, pabuç kısmına kadar kesme taştan yapılmıştır.
Ceritkale Kaya Mezarları
Ceritkale Kaya Mezarları: ilçe merkezine yaklaşık olarak 9 kilometre uzaklıkta Çeritkale Köyü’nde bulunduğu için kolaylık bulunabilecek bir noktadadır. Yapılan araştırmalarda kaya mezarlarının Demir Çağı’na kadar uzun bir tarihe sahip olduğu bilgisi ortaya çıkarılmıştır.
Silah Sanayi Müzesi
Silah Sanayi Müzesi: İlk olarak 1990 yılında hizmete giren Silah Sanayi Müzesi, Kırıkkale’nin Merkez ilçesinde bulunmaktadır. Toplam 299 eserin sergilendiği Silah Sanayi Müzesi’nde İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde toplanan eserler ve İstanbul-Tophane’de yer alan silah fabrikasındaki birçok eser yer almaktadır.
Koleksiyonun hepsi kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir. Silah Sanayi Müzesi, 1993 yılında genişletilip bir alana taşınmıştır.
Çeşnigir Köprüsü
Çeşnigir Köprüsü: Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale ilçelerinden biri olan Karakeçili ilçesine bağlı Köprüköy beldesinde bulunmaktadır. Çeşnigir Köprüsü hakkında çok fazla bilgi yoktur. Yapılan mimari incelemelerde 13. yüzyıl dönemine ait olduğu anlaşılmıştır.
Köprü ile ilgili kesin bilinen tek şey, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine giderken köprüyü tekrar yaptırmış olmasıdır. Çeşnigir Köprüsü 1898 yılına kadar araç trafiğine açıktı. Fakat Kapulukaya Barajı’nın yapımından sonra araç trafiğine kapatılmıştır.
Karaahmetli Tabiat Parkı
Karaahmetli Tabiat Parkı: Kırıkkale İli, Bahşılı İlçesi, Karaahmetli Beldesi hudutları dahilinde bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı Çevre ve Orman Bakanlığının 08.06.2009 tarih ve 34000 sayılı yazısı üzerine 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 29.06.2009 tarihinde sit alanı kapsamına alındığı bildirilmiştir.
Konak
Konak: Kırıkkale İli, Balışeyh İlçesi’nde bulunan konak, zemin + 1 katlı, giriş katı moloz taş dolgu, düzgün olmayan taş malzemeli, üst kat ahşap iskelet, bağdadi örgülü, kerpiç sıvalıdır. Ahşap kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Keskin İlçesi; Rahmi Pehlivanlı’nın evi de konaktır. Tescilli olup, restorasyon çalışmasını beklemektedir.
Ballı Camii ve Türbesi
Ballı Camii ve Türbesi: Kırıkkale il merkezine 21 km. mesafede Balışeyh ilçe merkezinde bulunmaktadır. 12. yüzyılda, 1121 yılında inşa edildiği tahmin edilen yapının kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin tavan örtüsündeki ahşap işçiliği dikkat çekicidir.
Tarihi Evler
Tarihi Evler: 1500’lü yıllardan beri Kırıkkale’de tarihi Türk evleri ve konakları mevcut olup bunlar tescilli kültür varlığı niteliğindedir. Genellikle 2 katlı olup alt kat kagir, üst kat ahşap olarak yapılmıştır. Çatılar genellikle üçgen alınlıklıdır. Ara dolgular ise kerpiçtir. Mimari bakımdan, Ankara’nın sivil mimarisine benzemektedir.
Koçubaba Camii ve Türbesi
Kırıkkale merkez ilçeye bağlı Koçubaba köyündedir. Cami ve türbe 15. yüzyıl yapısıdır. Ancak cami yeniden yapılmıştır. Türbe ise yapılan onarımlarla özgünlüğünü büyük ölçüde yitirmiştir. Sekizgen planlı ve sivri bir külahla örtülü olan türbede, Alevi Şeyhi Koçumbaba’nın sandukası bulunmaktadır.
Kırıkkale küçük ama zengin bir ilimizdir. Kısa süreli bir gezi için yeterlidir. 3 veya 4 günde tüm tabi ve kültürel güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.
son yıllarda yapılan çalışmalarla dahada fazla gezecek güzel yerler oluştü tavsiye ederim oba köy,cam teras,atlı safarı bunglov evleri dahada bır sürü yer
Valla kırıkkalede yaşıyorum bi sulu mağara bide çeşnigir köprüsü güzel başka hiçbir yer yok
Cennet ülkemizin her şehri güzeldir evet kendi doğduğunuz yer yaşadığınız yer olunca hassas oluyorsunuz KIRIKKALE de tabi ki gezip görülecek şehirlerimizden ama çoğu şehrimize bakarak bu konuda geride neden buna celalleniyorsunuz
Evet gezilecek yer az ama güzel ve tarihi yerler var ?
Merhaba, televizyonda izledim.Çok güzel yerler var. Eğer tur firmaları günübirlik dahi olsa tur düzenleseler kesinlikle giderim.Ankara ile birlikte bir veya iki gece konaklamalı tur daha iyi olur.
Kırıkkale de gezilecek hiç biyer yok
başka şehire git o zaman gardaş
Kırıkkale güzel ya gardaşum
Kapalı gitmeyin
kırıkkaleliyim gardaş
hemşehrimsin gardaşş
Çeritkale kaya mezarı denen fotoğraflar kalekışla köyüne in denen yere aittir.ispatı kolay kalekışla köyüne girince sağdaki tepeni arkası,üstteki tandırdan yer altına açılan bi yol vardır .öbür ucu köyü altında geçerek kaletepe denen yerden çıkmaktadır.kaletepe altında yerleşim bölgesi olduğu söylenir keşfedilmemiştir.ama bu yer kesinlikle ve kesin kez kalekışlaya ait el değmemiştir daha
detaylar için teşekkür ederiz 🙂
Hititlerin askeri başkenti ve darphaneside burda