Bir çok duvar afişlerini ve kartpostal kapaklarını süsleyen Galata kulesi ve Kız Kulesi‘ni duymayanımız yoktur herhalde. Artık İstanbul‘un Simgesi haline gelmişlerdir.
Rivayete göre Kız Kulesi milattan önce 5. yüzyılda, Yunanlılar tarafından yapılmıştır. Sürekli restore edilip günümüze kadar ayakta durmayı başarmış nadir yapıtlardandır.
1995 yılında açılan ihaleyi kazanarak 49 yıllığına kiralayan Hamoğlu Holding, kalan 38 yıllık kullanımını satışa çıkarmıştır.
Bayrak direği ile birlikte yaklaşık 40 metre yüksekliğinde olup, 1255,85 m2 yüz ölçümüne sahiptir.
Kız Kulesi Denizin Üstünde Nasıl Duruyor?
Kız Kulesi kayalıkların üzerinde durmaktadır. Bu kayalıklar zamanında Asya sahillerine bağlıymış ve anlatılanlara göre doğa şartları ve dalgalar bu kayalığı tahrip edip, karadan kopartmış.
Kız Kulesi Efsaneleri
İstanbul’un meşhur Kız Kulesi hakkında bir çok efsane bulunmaktadır.
Sepetteki Zehirli Yılan Efsanesi : Kalede cariyeleri ile birlikte Selçuklu Sultanının güzeller güzeli biricik kızı yaşıyormuş. Sultan rüyasında, bir rivayete göre falında biricik kızının yılan tarafından sokulması sonucu öldüğünü görür. Kaleyi bu yüzden yaptırır. Çok etkilenmiş olacak ki kaleye yılan girmesin diye süt ve su tedarikini beton borular yardımıyla yapıyormuş. (boru kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.)
Bu şekilde uzun bir süre yaşamışlar. Yıllar yılları kovalamış ve bir gün Sultan ateşli hastalığa yakalanmış. Ülkenin en iyi hekimleri Sultanı iyi etmek için seferber olmuş. Sultan eski sağlığına kavuşunca pek çok yerden armağanlar yollanmaya başlar. Yollanan hediyeler arasında bir Üzüm sepeti içerisinde saklı bir yılan vardır ve Üzüm sepetinin içine gizlenmiş olan yılan, o gece hanım sultanı zehirleyerek ölümüne neden olur.
Battal Gazi Efsanesi : Hikayeye göre, Battal Gazi’nin Üsküdar kıyılarında bu kadar uzun süre kalmasının asıl nedeni, Tekfurun kızına aşık olmasıdır. Üsküdar Tekfuru, Battal Gazi‘nin korkusu ile kızını, hazineleri ile birlikte kuleye kapatır. Şam seferini tamamlayarak Üsküdar’a dönen Battal Gazi, kayık ile Kızkulesi‘ne gelerek, Tekfurun kızı ve hazinelerini aldıktan sonra Üsküdar’dan atına atlayıp oradan uzaklaşır. Çokça bilinen “Atı alan Üsküdar’ı geçti” lafı bu hikayeden gelir.
Kahvaltı Fiyatları ve Menü
Menü & Müze | |
Hafta içi | 110 TL |
Hafta sonu | 80 TL |
Hafta içi Kahvaltı Tabağı: Beyaz Peynir, Kaşar Peyniri, Dil Peyniri, Domates, Salatalık, Sosis, Salam, Dana Jambon, Siyah Zeytin, Yeşil Zeytin, Tereyağı, Bal, Reçel Çeşitleri, Haşlanmış Yumurta, Peynirli Su Böreği, Kızarmış Sosis.
Hafta Sonu Serpme Kahvaltı: Beyaz peynir, Kaşar peyniri, Dil peyniri, Çeçil peyniri, Otlu peynir, Siyah ve Yeşil zeytin, Macar salam, Dana Jambon, Domates, Salatalık, Tereyağı, Kaymak, Bal, Çilek reçeli, Kayısı reçeli, Çikolatalı fındık ezmesi, Kuru kayısı, Ceviz, Açma, Simit, Poğaça.
- Sıcaklar: Su böreği, Sosis tava, Rulo omlet, Sucuk tava
- İçecekler: Limitsiz çay ve Filtre kahve
# Serpme Kahvaltı sadece Cumartesi ve Pazar günleri servis edilmektedir.
Merhaba 10.13 yaş aralığında çocuklarla girmemize izin verilir mi? Çocuklardan ayrıyetten giriş ücreti alınır mı
Merhaba randevu almamıza gerek varmı yoksa aynı gün gelip girebilir miyiz ?
Selamlar, Kız kulesine geçiş için soruyorsanız aynı gün geçebilirsiniz, randevu almanıza gerek yok.
Merhabalar,
Kız kulesine girişte müze kart satın alınabiliyor mu?
Fotoğrafsız müze kartla girilebiliyor mu? Fotoğraflı mı olmalı?
Giriş ücreti olarak internette 50 tl – 110 tl – 400 tl gibi farklı rakamlarla karşılaştım bunların hangisi doğru?
Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
Teşekkür ederim
tek başıma gidecegim yaşım 18 den küçük alirlarmi
Sorun olacağını düşünmüyorum.
Yüzerek adaya geçsem müze kart ile girebilir miyim?
madalya bile verirler 🙂
Merhaba akşam yemeği fiyatı alabilirmiuim
Kız kulesi yenilenmiş hali ile 11 mayıs tarihinde ziyarete açıldı.
Mayıs ayı boyunca tekne ulaşımı dahil kız kulesine girişler Ücretsiz olacak.
1 hazirandan itibaren müze kartı olanlar yine ücretsiz giriş yapabilecek. Müze kartı olmayanlar için henüz giriş ücreti bilinmiyor.
1 hazirandan itibaren tekne ile gidiş geliş ücreti 50 tl olacak.
İçeride Çay ve kahve içebileceğiniz bir cafe bulunuyor.
Peki kahve için rezervasyon gerekiyor mu?
rezervasyona gerek duymadan gidebilirsiniz.
KAHVALTI MENUSUNDE NE VAR? BIR DE GERCEK FIYATLAR NEDIR BILEN VARMI?
emekler sadece görüntü ama lezzet olarak sıfır olayın tek güzel yanı denizin ortasında bir restoran olması girdiğiniz anda denizle ilişkiniz bitiyor çünkü cam kenarları kapanmış ve üst kattaki bütün camlarda da yazı yazmayın sigara içmeyin tarzında abuk sabuk yazılar yazılıp camlar kapatılmış yani anlayacağınız denizle ilişiğiniz kesiliyor
Giriş ve kahvaltıyla beraber 50tl.
Üsküdar dan nasıl gidilir nerden rezervasyon yapılır ücret felan nasıl oluyor bilgi verebilicek, kimse varmı
Sadece giriş 50 lira yemeğe ayrı ödeniyor tabi di mi
Sıcak bir gün sadece püfür püfür esintisine 25 tl verip 1.5 saat zaman geçirmeye değer demiştim. Harika fotoğraflar zarif hediyeler aldım. Fiyatlar yüksek gibi ama çok şık şeyler satıyorlar. Yemek havamda değildim ama kızım ortalama İstanbul fiyatları diyor, ortam hoş. İstanbul’da görmeden gitmemek lazım bence sembol bir mekan sonuçta.
sIBEL aYDIN SEN ZATEN BIDAHA GITME 50 tL´YE KIZKULESINI SATIN ALMAYA KALKMISSIN, DENIZIN GÖBEGINDE O PARAYA KAHVALTI EDIYORSUN BIDE PAHALI AYAKLARINA YATIYORSUN SEN O 50 TL ILE AVRUPANIN EN DÜSÜK RESTORANTINDA KAHVALTI EDEMEZSIN
Kahvalti icin gittim. personel cok kibar nazik guler yüzlü kaliteli bir karsilama var . Fakat kahvalti sırasında surekli cay istemek bana gereksiz ve tuhaf geldi her masanin neden kendi termosu olmasin ki ne kadar maliyetli bir sey bu alinan ucret gayet dolgun gorevliyi takip edip lutfen cay istemeyi hak etmiyor .
dekorasyon guzel ama masalar o kadar iç içe ki sohbet etme imkani malesef olmuyor o ucret karsiliginda tekrar ziyaret etmem.
Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Tarihi anlamı şehre kattığı güzellik ve değer paha biçilemez. İstanbul denince ilk akla gelen yerlerden. Herkesin bir fotoğrafı vardır olmalıdır da… Günümüze uzanan güzelliği kendine hayran bıraktırıyor. Umarım daha nice kuşaklar bu güzelliği yaşayabilirler.