Ülkemizin Ege Bölgesi‘nin İçbatı Anadolu Bölümünde yer alan kütahya’nın,
İl merkezi haricinde toplamda 13 adet ilçesi bulunmaktadır.
Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Hisarcık, Pazarlar, Simav, Şaphane,Tavşanlı
Türkiye’nin en eski kentlerinden biri olan Kütahya gelişmekte olan termal kaynakları, güzel sanatları, tarihi ve el sanatları ile önemli turizm bölgelerinden biridir. Benzersiz güzelliklerine sahip şehirlerinden sadece bir tanesidir.
Evliya Çelebi’nin doğum yeri olan Kütahya; gezilecek tarihi ve doğal yerleriyle gören herkesi etkisi altına alır. Tarihi camiler, ormanlar, müzeler, kaplıcalarla dolu bir tatil yapmayı planlıyorsanız, Aşağıdaki listeye göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Kütahya Gezilecek Yerler Listesi
Domaniç Ormanları
Domaniç Ormanları: Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yerini alan Domaniç Ormanları, Kütahya sınırlarında bulunuyor. Dünyada sadece bu ormanda görülen ağaç türlerinden dolayı önemli bir yere sahiptir aynı zamanda.
Zafertepe Anıtı
Zafertepe Anıtı: Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin cereyan ettiği dönemlere tanıklık eden bölgeye 1972 yılında Zafertepe Anıtı yapılmıştır.
Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti: Efes ile çağdaş olan kent Penkalas ırmağının iki yakasına kurulmuştur. Kentin ismi Su Perisi Erato ile efsanevi kral Arkas’ın birleşmesinden ortaya çıkan Azan isimli mitoloji kahramanından kaynaklanmaktadır.
Aizanoi antik kenti Frigya’ya bağlı yaşayan Aizanitislerin ana yerleşmeleriydi. Aizanoi antik kenti, Kütahya’ya 57 km. uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesindedir. Kent alanı M.Ö.3000 yıllarından itibaren yerleşmeye uygun hale gelmiştir.
Dönenler Mevlevihanesi
Dönenler Mevlevihanesi: Dönenler Mevlevihanesi, Mevlevi kültürünün en önemli üçüncü merkezi olarak kabul edilmektedir. Dış mimarisi kadar iç dekorasyonu da dikkatleri üzerine çekmekte ve detaylarıyla mistik çekim gücünü çoğaltmaktadır.
Kütahya Saat Kulesi
Kütahya Saat Kulesi: Kütahya Saat Kulesi, şehrin simgelerinden biridir. Şehrin merkezinde bulunmasından dolayı kolaylıkla ulaşılabilir bir noktadadır. İki katlı bir mimariye sahiptir.
Kütahya Kalesi
Kütahya Kalesi: Antik çağlardan günümüze kadar yerleşimin olduğu Hisar Tepesindedir. Evliya Çelebi’ye göre 70 burca sahip olan Kütahya Kalesi üç bölümden oluşur.
Bunlar Kale-i Bala, Kale-i Sagir ve dış surlardır. Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı izleri görülen kalede herhangi bir döneme ait kitabe yoktur.
Sera Kütahya AVM
Sera Kütahya AVM: 2012 yılında açılmış olup, Kütahya’da tek alışveriş merkezidir. Yaklaşık 150 Mağaza, fast food, restoran ve ünlü markaların yer aldığı bay, bayan, çocuk tekstil mağazaları ve sineması ile ziyaretçilerine hizmet veriyor.
Kütahya Çinili Camii
Kütahya Çinili Camii: Türkiye’de ve dünyada eşi benzeri olmayan Kütahya Çinili Camii, hem dış mimarisiyle hem de iç mimarisiyle görenlerin büyük bir hayranlığını kazanıyor.
Kütahya Çini Müzesi
Kütahya Çini Müzesi: Kütahya’nın merkezine bulunan Kütahya Çini Müzesi, çini üzerine açılan ilk müze olma özelliği taşımaktadır. Müzede sergilenen ve 14. yüzyıldan bu yana yapılan çiniler sergilenmektedir. Kütahya gezinizde kesinlikle çini müzesini görmelisiniz.
Mızık Çamı
Mızık Çamı: Domaniç ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki Domur köy’de bulunan “Mızık Çamı” ,Osmanlı Devletini kuran Osman Gazi’nin bebekliğinde, ninesi Hayme Ana tarafından dallarına salıncak kurularak avutulduğu rivayet edilen tarihi bir ağaçtır.
Hayme Ana torunları Osman’ı ve onun oğlu Orhan’ı bu çamda ninni söyleyerek (mızmızlanmasın diye dallarına salıncak kurup avuttuğu için bu çamın adı “Mızık Çamı” ve “Beşik Çamı” olarak söylenmiştir) büyütmüştür. Yöre halkı tarafından kutsal sayılan bu ağaç,tabiat haricinde tahribat görmemiştir. Karaçam türünde olan Mızık Çamı,1980 yılında hayati fonksiyonlarını tamamen yitirmiş, 1988’de de şiddetli bir rüzgar neticesi yıkılmıştır.
Yapmadan Dönme
- Aizonai Antik Kentini gör
- Çini müzesini gez
- Kütahya Kalesi
- Simav Peri Bacalarını gör
- Topukyaylası
- Türkmen dağı
Domaniç Çarşamba köyünde bulunanErtuğrul Gazi’nin annesi, Osman Gazi’nin Ninesi Hayme Ananın türbesi unutulmuş.
Aizanoi antik kenti görmeden ölünmemesi gereken bir yer
Eskigediz tarihi su kemerini ve tarihi evlerini de görmenizi tavsiye ederim.
merkezde
ulu camii
hıdırlık
yaşam parkı
ve onlarca kaplıcasını da unutmayalımmm