Bir yer düşünün ki hem doğal güzellikleriyle sizi büyüleyecek hem de sahip olduğu köklü tarihiyle sizi kendine hayran bırakacak. Ihlara Vadisi eşsiz manzarası ve yüzyıllar öncesine dayanan tarihiyle harika bir tatil keyfi sunuyor gelen misafirlerine.
Kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş sayısı yüzleri aşan kilise, harika fotoğraf kareleri sunan manzarası ve yemyeşil tabiatıyla Ihlara Vadisi ülkemizin en meşhur vadilerinin başında geliyor. İsterseniz lafı daha fazla uzatmayalım ve Ihlara Vadisi hakkında hazırladığımız detaylı yazıya geçelim.
Ihlara Vadisi Hakkında Bilgiler
Ihlara Vadisi oluşumuyla tam anlamıyla bir tabiat harikası. Meşhur Hasandağı’nda meydana gelen püskürmeler sonucu saçılan lavlar zaman içinde Melendiz Çayı’nın aşındırmasıyla Ihlara Vadisi’ni oluşturmuş. 14 kilometreye varan uzun bir vadidir Ihlara. Vadinin yüksekliği kimi yerlerde 150 metreyi bulur.
Bu devasa yüksekliğe sahip kayalara oyulmuş onlarca barınak, kilise ve mezar bulunuyor. Bu anlamda dünya üzerinde mevcut olan diğer kanyonlardan farklılık gösteriyor. Zira insan yaşantısına sahip nadir kanyonlardan.
Özellikle Hristiyanlık merkezi olarak bilinen Ihlara Vadisi’nde sayısız kilise bulunuyor. Bu kiliselerin üzerinde bulunan süslemeler ve kabartmalar da bir hayli ilgi çekici. 6. yüzyıldan 13. yüzyıla varana kadar birçok dönemin izlerine rastlayabiliyorsunuz bu kabartmalarda.
Kapadokya Tipi ve Bizans Tipi olarak iki farklı süsleme tekniğini görebiliyorsunuz kiliselerde. Vadi içerisinde bulunan en meşhur kiliselerse Yılanlı Kilise, Direkli, Pürenliseki, Sümbüllü ve Ağaçaltı kiliseleri. Hatta bu kiliselerden bazılarının arasında bulunan tünel bağlantıları yeraltı şehri görüntüsü sunuyor.
Sadece kiliselerle değil oyma mezarlar ve barınma yerleri de göz dolduruyor. Ihlara Vadisi geçmiş yüzyıllarda doğanın getirdiği avantajların insan eliyle birleşmesine imkân sağlamış ve insanlar burayı yerleşim yeri haline çevirmiş. Uzun yıllar boyunca Hristiyanlığa ev sahipliği yapmış Ihlara Vadisi hala pek çok turist tarafından kutsal sayılıyor ve ziyaret ediliyor.
Dik yamaçları, dar boğazları ve oldukça yüksek merdivenleriyle insanı yorsa da sunduğu eşsiz tabiatıyla bu yorgunluğa değiyor Ihlara Vadisi. Duru güzelliğiyle akan ve yer yer menderesler oluşturan Melendiz Çayı’nın kenarında yapacağınız yürüyüş sizi kiliselere çıkartıyor.
Fotoğraf çekmek için özel olarak oluşturulmuş yerlerin yanı sıra doğanın bütün güzelliğini ve ihtişamını gözler önüne seren manzaralar da yakalayabilirsiniz. Ihlara Vadisi doğal güzellikleri ve tarihi kökleriyle sizi kendine bağlayacak güzellikler arasında yer alıyor.
Kamp Olanakları
Ihlara Vadisi’nde kamp yapma imkânınız mevcut. Direkt olarak vadi içerisinde kamp alanı bulunmuyor ancak vadiye çok yakın bir bölgede özel bir işletmenin kamp alanı bulunuyor. Buraya çadır kurarak kamp yapabilirsiniz. Üstelik internet, tuvalet, yiyecek gibi ihtiyaçlarınızda karşılanıyor. İsterseniz karavanla da konaklayabiliyorsunuz.
- Giriş ücreti (Kişi Başı): 20 TL
- Otopark ücreti: 7 TL
Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler
Ihlara Vadisi içerisinde görmeniz gereken bazı yerler şu şekilde;
[etiket color=”success”]Ağaçaltı Kilisesi:[/etiket] Ihlara Vadisi içerisinde bulunan Ağaçaltı Kilisesi, merdivenlerden indikten 15 metre sağ tarafınızda yer alıyor. Asıl girişi toprak altında kalmış olup 2. kattan girişler yapılmaktadır.
Kilise, giriş kısmının hemen yanında betimlenmiş Aziz Daniel adıyla da anılmaktadır. İçeride yer alan duvara işlenmiş resimlerin çoğu silinmiş olsa da yine de gözle görünebilir şekildedirler. Konum bilgileri
[etiket color=”success”]Sümbüllü Kilise:[/etiket] Ihlara Vadisi içerisinde bulunan Sümbüllü Kilise hakkında çok fazla bilgi bulunmasa da bir manastıra ait olduğu zannediliyor.
XI.-XII. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen kilisede İncil’den sahneler, dört büyük melekten ikisi olan Mikail ve Cebrail‘in ortasında Meryem ana silüeti, Meryem’in ölümü gibi pek çok görseli görmek mümkün.
[etiket color=”success”]Eğritaş Kilisesi:[/etiket] Bölgenin en eski yapılarından olan biri olarak bilinen Eğritaş Kilisesi‘nin tarihi 10. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. Kilisenin Meryem‘e itafen yapıldığı düşünülüyor.
Bazı duvarlarında İsa‘nın iki melek arasında oturuşu, iki melek ve piskopos arasında Meryem‘in oturuşu gibi pek freksler bulunuyor. İki kattan oluşan kilisenin alt kısımda cenaze törenleri yapıldığı biliniyor.
[etiket color=”success”]Kokar Kilisesi:[/etiket] Giriş kısmı çöktüğünden ötürü freskle kaplı kapıdan girişleri sağlanıyor. Pek çok mezar odası bulunuyor. Duvarda ve tavanlardaki resimler orjinalliğini halen korumaktadır. Kokar kilisesinde en çok ilgi gören ve arkaik tesirlerinin örneklerini görebilirsiniz.
Bunların dışında Deesis, Müjde, Ziyaret, Bakireliğin ispatı ve Doğum odaları gibi pek çok sahneler yer alıyor.
[etiket color=”success”]Yılanlı Kilise:[/etiket] Bu kilisede de dört meleklerden günah ve sevap terazileri ele almış pek çok çizim görebilirsiniz.
Duvarlar ve tavan kısımlarında İsa’nın Bizans imparatoru gibi giyinmesi ve yanında meleklerin olması en çok ilgi gören yerlerindendir. IX. yüzyıllara kadar uzandığı tahmin edilen kilisende Tavan kabartmalı resimli haç sembolleri yer alıyor.
Ihlara Vadisi Yeme İçme
İhlara Vadisi boyunca bölgedeki dere üzerine kurulu barakalı ve çardaklı pek çok şirin işletmelere rastlayabilirsiniz. Gayet hoş görünen tesiste kahvaltı yapabilir veya yemek yiyebilirsiniz.
Fiyatlar seçeceğiniz menüye göre değişiklik gösterse de yeme içme ücret aralığı orta düzeydedir.
Kahvaltı Fiyatları | 50 TL (kişi başı) |
Izgara Çeşitleri | 40 TL – 60 TL arası |
Çay | 4 TL |
45 nedir yaw kendi ülkemizde para ile giriyoruz yazık