Muğla’da gezilecek yerler listemizde de yer alan Labranda Antik Kenti, kazıları 1948 yılında İsveçli Arkeolog Prof. Dr. Lars Karlsson tarafından yapılmıştır. Muğla’ya bağlı Milas ilçesinin 15 kilometre kuzeyinde yer alan bu antik kent eski bir yerleşim alanı olup kutsal bir alan olduğu kabul edilmektedir.
Milattan önce 6. Yüzyılda kurulan bu kentte Karyalılar yaşamaktaydı. Adını antik dönemde kullanılan çift ağızlı balta olan “labrys” den alan Labranda Antik Kenti Anadolu ve Helen uygarlığını etkilemiştir. Hristiyanlar tarafından hac merkezi olarak kabul edilen bu alan birçok Hristiyan’ın ziyaret ettiği kutsal bir alandır.
Labranda Antik Kenti Tarihçesi
Labranda Antik Kenti tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya 14 kilometre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde taş döşeli yol tespit edilmiş ve bu yolun Zeus Labraundos tapınağına çıktığı görülmüştür. Bu alanda bulunan en eski eserler milattan önce 5. yüzyıla aittir.
Milattan önce 4. yüzyılda Labranda’ya en parlak dönemini yaşatan kraliyet ailesi üyeleri olan Karia Satrapı Moussollos ve kardeşi İdrieus Labraunda’da her yıl 5 gün süre ile dini tören düzenlenmesini istemiş ve bu durumu gelenek haline getirmiştir.
Önemli bir su kaynağına sahip olan Labranda’da suyun bulunduğu alanda büyük blok taşlarla yapılmış bir mezar mevcut. Bu mezarın o dönemde ki kraliyet ailesinden birisine ya da krala ait olduğu düşünülmektedir. Çeşitli dönemlerde farklı anıtsal yapılar inşa edilen bu kent milattan sonra yöre halkının Hristiyanlığı kabul etmesiyle birlikte kiliseler inşa etmeye başlamıştır. Bu dönemde inşa edilen Bizans Kilisesi o dönem çıkan yangınla birlikte Labranda Antik Kenti terk edilmiştir.
Labranda Antik Kenti İçerisinde Yer Alan Yapıtlar
Labranda Antik Kent içerisinde bulunan en önemli yapıtlar;
- Zeus Tapınağı,
- Hamamlar,
- Kiliseler,
- Antik yol,
- Rahip evleri,
- Tresa evleri,
- Stoa,
- Andron,
- Anıtsal merdivenler,
- Şölen binaları.
Yapılan kazı çalışmaları sonucu günümüze gelen en korunmuş yapı olarak Andron kalmıştır. Andron, Antik Yunan’da evin bir bölümü olup sosyalleşmek için kullanılan alandır. Bu alanda Moussollos ve Artemisia’nın heykelleri yer almaktadır.
Labranda Antik Kenti Ne Zaman Bulundu?
Labranda Antik Kent keşfi 1948 yılında İsveçli Arkeolog Prof. Dr. Lars Karlsson tarafından sürdürülen kazı çalışmaları ile ortaya çıkmıştır. Kutsal bir alan olarak kabul edilen Labranda Antik Kenti’nin aynı zamanda politik bir alan olduğu da düşünülüyor.
Labranda Antik Kenti kazılarının çok uzun yıllar daha devam edeceğini aktaran arkeologlar son iki yıl içerinde M.S 4. yüzyıla ait hamam sistemleri ve kilise buldular. Çevrede daha birçok yapının var olduğunu düşünen arkeologlar bölgenin zenginliği karşısında kazıların yüzyıl kadar devam edebileceği görüşünü bildirdiler. Kazı çalışmalarını ise günümüzde Prof. Dr. Pontus Hellström devam ettirmektedir.
Labranda Antik Kentinde Neler Yapılabilir?
Labranda Antik Kentinde yapabileceğiniz etkinlikler arasında ilk sırada tarih öğrenme olmaktadır. Milattan önce yaşamış insanların yerleşim yerleri, kültürleri, dini inançları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca antik kentte bol bol fotoğraf çekerek yaşadığınız bu anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Dağ yolunda bulunan bu antik kent etrafında doğa yürüyüşü yapma şansınızda vardır.
Labranda Antik Kenti Çevresi
Labranda Antik Kenti etrafında yer alan diğer tarihi yapıları ya da doğa güzelliklerini ziyaret ederek tatilinize heyecan katabilirsiniz. Labranda Antik Kent çevresinde Bafa Gölü Milli Parkını, Herakleia Antik Kentini, Alatepe Paraşüt Tepesini, İasos Antik Kenti ve Eurommos Antik Kentini ziyaret ederek yeni yerler keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz. Bir tatil cenneti olan Muğla’da tercihinize göre daha birçok şey yapabilirsiniz.