İl merkezi haricinde Malatya’nın toplamda 13 adet İlçesi bulunmaktadır.
Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt
Kayısı ile ünlü olan Malatya’ya seyahate gitmeyi planlıyorsanız size hazırladığımız top listeyi incelemenizi öneriyoruz.
Tarihi ve doğal güzellikleri ile zengin olan Malatya Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır.
Malatya Gezilecek Yerler Listesi
Günpınar Şelalesi
Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi, hem yüksekten düşen sularının görkemiyle hem de çevresini saran ağaçlarıyla doğanın en benzersiz yüzleri arasındadır.
Günpınar Çayı’ndan oluşan şelale, yıl içerisinde fazlasıyla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Su zerreciklerinin kayalardan kaydığı sıradaki görüntüsü görülmeye değer bir güzellik sunacak sizlere.
Malatya gezinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Günpınar Şelalesi’nin ardından; Sulu Mağara’yı da ziyaret edebilir ve doğanın en güzel yerlerini doyasıya yaşama fırsatı bulabilirsiniz.
Tohma Kanyonu
Yaklaşık 6 yıldır kapalı kalan tohma kanyonu hizmete açılmış, ziyaretçilerine kucak açmaya devam etmektedir. Yerli ve yabancı turistler, Darende’yi ziyaretlerinde bu doğa harikası yeri görmeden gitmiyor.
Orduzu
Orduzu Pınarbaşı, Malatya’nın en meşhur mesire yerlerinden biridir. Çam ağaçlarıyla çevrili bu yeri Malatyalılar serinlemek ve piknik yapmak için tercih ederler. Ayrıca burada küçük bir gölette bulunmaktadır.
Levent Vadisi
Malatya’nın doğal güzelliklerini oluşturan bir parçadır Levent Vadisi. Levent Vadisi’ndeki mağaralar, ilginç yüzey şekilleri ve derin uçumlarını keşfettikçe hem çok şaşıracaksınız hem de keyifli anlar yaşayacaksınız.
Karakaya Barajı
Bu çalışmalar sayesinde önemli bir turizm noktası olma yönünde önemli adımlar atılmıştır. Malatya’ya bir seyahat planlıyorsanız Karakaya Baraj Gölü yakınında bulunan otellerin birinde konaklayarak, bölgede birkaç gün zaman geçirebilirsiniz.
Malatya’daki Günpınar Şelalesi’ni de ziyaret ederek şehrin bilinmeyen yerlerini keşfetmeyi unutmayın.
Arslantepe Höyüğü
Malatya’ya bir seyahat planı düşünüyorsanız, seyahatiniz sırasında Arslantepe Höyüğü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bölge, günümüzde açık hava müzesi özelliği taşımaktadır ve sizleri tarihi bir yolculuğa çıkartmaya hazırdır.
Malatya’daki günlerinize Battalgazi Ulu Camii’ni ve Günpınar Şelalesi’ni dahil edebilirsiniz.
Somuncu Baba Türbesi
Malatya/Darende Somuncu Baba Türbesi hem yerli hemde yabancı turist akını yapan yerlerden birtanesidir.
Malatya Alışveriş Merkezi
Alışveriş yapabilir, içerideki oyun parkında çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Yeşilyurt
Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Yeşilyurt (eski adıyla çırmıktı), doğuda Malatya, batıda Akçadağ ve Doğanşehir, güneyde Adıyaman ve Çelikhan ilçesi, kuzeyde ise Malatya ile çevrilidir. Malatya’nın güney kesiminde yer alan.
Beşkonaklar
Beşkonaklar, Malatya Şehir Merkezi’nde bulunan, Sinema caddesindedir.
Nemrut Dağı
Doğu ve Batı Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında.
Medeniyetin beşiği MALATYA
Adıyaman 1957 Malatyadan ayrıldı. daha önceleri M
alatya sınırları içindeydi
Malatya da önceden elazığ sınırları içindeydi?
Malesef yanılıyorsunuz. Osmanlı devrinde El-Aziz eyaleti vardı. Bugün ki Elazığ o zaman merkez sancaktı bu nedenle eyaletin ismiyle, Elaziz sancağı olarak anılıyordu ve Malatya da yine El-Aziz eyaletine bağlı ayrı bir sancak idi. Cumhuriyet devrinde Elaziz sancağının bir kısım toprakları Elazığ olarak adlandırılmış ve il olarak belirlenmiştir. Yine aynı şekilde Malatya sancağının bir kısım toprakları da Malatya ili olarak belirlenmiştir. Yani Malatya bugünki birçok il ve ilçeyi içine alan büyük Elaziz eyaletinin bir parçası idi, Elazığ ilinin ya da Elaziz sancağının değil.
Nemrut Dağı Adıyaman’ın ulan ne Malatya’sı…
Adıyaman Malatya’nın bir ilçesiydi. Nemrut’un bir yüzü Malatya’ya bir yüzüde Adıyaman’a bakar. Bu arada hepsi Türkiye’ye bağlı. Sıkıntı yapma.
Evet nemrut dağı Adıyaman Kahta sınırlarında olup Adıyaman’da sonuçta
Malatyadan Nemrut Dağına nasıl gidebilirim?
çok kısa hepsi
doyamadım 🙂