Kentin yer aldığı bölgede MÖ 10.000’lerden itibaren insan izleri vardır. Hitit Kralı Arnuwanda I’in bir mektubunda kentin adı ilk kez geçiyor olabilir. Söz konusu mektupta “Salawassa” adlı bir dağ kalesinden söz edilir. Bununla birlikte Sagalassos’ta Orta ve Geç Tunç Çağı’na ait birkaç parça seramik dışında kalıntı yoktur.
MÖ 546’da Persler Anadolu’yu ilk defa birleştirdiğinde, Sagalassos da Büyük Phrygia Satraplığı’na bağlanır. MÖ 333’te Büyük İskender kente ulaştığında Sagalassos direnç gösterir ve yenilir. Hellenizasyon süreci, bu fetihten önce başlamış olmalıdır.
Hellenleşme öyle bir noktaya gelir ki, Sagalassos’un ileri gelenleri, Pisidia’nın başka yerlerinde görülmeyen şekilde adlarını Pers ve Yunan krallarının adlarıyla değiştirirler. Sagalassos Antik Kenti Milattan Önce 190’da Pisidia Roma etkisine girmiştir.
Romalılar Bölgeyi Bergama Krallığı’na bırakır, MÖ 133’te III. Attalos’un vasiyeti ile bu durum sona erer. MÖ 39-25 arasındaki kısa bir ara dışında Pisidia’nın neredeyse tamamı ile birlikte Sagalassos da Roma topraklarına katılır.
Bu durum başlarda kente refah getirse de Kilikia’dan ve Pamphylia’dan gelen korsan saldırıları, VI. Mithradates ile yapılan savaşlar ve Roma’da yaşanan iç savaş, Sagalassos’da da refah seviyesini düşürür.
2022 yılında gezdim burada giriş ücreti yanlış yazıyor geçen sene 25 TL idi 2023 de ise giriş 170 TL olmuş şu anda önündeyim çok pahalı olduğu için girmeden geri döndüm. O kadar para vererek gidip orayı gezmeye değmez.