Hakkında Bilgiler
Kentin yer aldığı bölgede MÖ 10.000’lerden itibaren insan izleri vardır. Hitit Kralı Arnuwanda I’in bir mektubunda kentin adı ilk kez geçiyor olabilir. Söz konusu mektupta “Salawassa” adlı bir dağ kalesinden söz edilir. Bununla birlikte Sagalassos’ta Orta ve Geç Tunç Çağı’na ait birkaç parça seramik dışında kalıntı yoktur.
MÖ 546’da Persler Anadolu’yu ilk defa birleştirdiğinde, Sagalassos da Büyük Phrygia Satraplığı’na bağlanır. MÖ 333’te Büyük İskender kente ulaştığında Sagalassos direnç gösterir ve yenilir. Hellenizasyon süreci, bu fetihten önce başlamış olmalıdır.
Hellenleşme öyle bir noktaya gelir ki, Sagalassos’un ileri gelenleri, Pisidia’nın başka yerlerinde görülmeyen şekilde adlarını Pers ve Yunan krallarının adlarıyla değiştirirler. Sagalassos Antik Kenti Milattan Önce 190’da Pisidia Roma etkisine girmiştir.
Romalılar Bölgeyi Bergama Krallığı’na bırakır, MÖ 133’te III. Attalos’un vasiyeti ile bu durum sona erer. MÖ 39-25 arasındaki kısa bir ara dışında Pisidia’nın neredeyse tamamı ile birlikte Sagalassos da Roma topraklarına katılır.
Bu durum başlarda kente refah getirse de Kilikia’dan ve Pamphylia’dan gelen korsan saldırıları, VI. Mithradates ile yapılan savaşlar ve Roma’da yaşanan iç savaş, Sagalassos’da da refah seviyesini düşürür.
Sagalassos Antik Kenti Resimleri
Giriş Ücretleri (2023)
Giriş Tarifesi | Giriş Ücreti |
---|---|
Tam bilet | 170 TL |
Sagalassos Antik Kenti’ne girişler ücretlidir. Kent’e girişler yetişkinler için 170 TL‘dir. MüzeKart geçerlidir. Müze kartı olanlar yıl boyunca ücretsiz giriş yapabilirler.
Ziyaret Saatleri
Haftanın yedi günü açık olan Sagalassos Antik Kenti’ni yaz aylarında 08:30 – 19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kış aylarında kapanış saatleri 17:30‘a kadar düşmektedir.
170 TL
08:30 - 19:30
Her gün açık
Nerede ve Nasıl Gidilir?
Burdur İli, Ağlasun İlçesi sınırlarında, Burdur Antalya karayolunun 14. Km’ sinden ayrılan bir yol ile 20 km sonra Torosların 1500 – 1700 metre yüksekliğinde yer alır.
- Konum bilgileri için tıklayın.
» Eğer yolunuz Burdur ve çevresine düşerse daha önce hazırladığımız Burdur’da gezilecek yerler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2022 yılında gezdim burada giriş ücreti yanlış yazıyor geçen sene 25 TL idi 2023 de ise giriş 170 TL olmuş şu anda önündeyim çok pahalı olduğu için girmeden geri döndüm. O kadar para vererek gidip orayı gezmeye değmez.
Yanıtla