Tokat’da 2010 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 12 ilçe, 77 belde ve 609 köy vardır.
Tokat nüfusu 2018 yılına göre 612.646‘dir.
Tokat İlçeleri
Almus | Artova | Başçiftlik |
Erbaa | Niksar | Pazar |
Reşadiye | Sulusaray | Merkez |
Turhal | Yeşilyurt | Zile |
Halk geçimini tarım, hayvancılık ve ticaretle sağlar nüfusun %5’i endüstri alanında çalışmaktadır.
Tokat insanı kendine bağlayan düzenli şehir yapısı, sayısız doğa güzellikleri, ekonomik alışveriş koşulları ile huzurlu bir yaşam için ideal bir şehirdir. Köklü tarihi kentin merkezinde yer alan Tokat Kalesi ile ilçesinde yer alan Zile, Niksar ve Turhal kaleleri yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olmuştur. Ve şimdi sizlere Tokat’da gezilebilecek en güzel yerlerle baş başa bırakalım.
Tokat’da Gezilecek Yerler Listesi
Topçam Yaylası
Topçam Yaylası: Tokat il merkezine 15.km ve 1600 metre yükseklikteki Topçam yaylası temiz havası ve gür ormanları ile olağanüstü bir güzelliğe sahiptir.
Selemen Yaylası
Selemen Yaylası: Tarih, kültür ve doğal zenginliğin bir arada en üst seviyeye ulaştığı yaylamız’dır. 1514 yılında çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim, ordusu ile bu yaylada konaklamış ve Cuma namazını bu yaylada kılmıştır.O günden itibaren her cuma günü ilk kar düşene kadar Selemen‘de yayla pazarı kurulmaktadır.
Zinav Gölü
Zinav Gölü: Reşadiye İlçesinin Yolüstü ( Meğedün) Köyüne 3 Km uzaklıktadır.Gölün suları tatlıdır.Göl bir dere ve küçük sularla beslenir. Etrafı korunmaya alınmış orman alanıdır.Gölde kızılkanat denilen çok lezzetli bir tatlı su balık türü yaşamaktadır.
Mahpere Hatun Kervansarayı
Mahpere Hatun Kervansarayı: Pazar ilçe merkezinde bulunan bu kervansaray Selçuklu Sultanı Aleattin Keykubat’ın annesi Mahperi Hatun adına yaptırdığı bu kervansaray Sivas Tokat Samsun güzergahından geçen tarihi ipek yolunun üzerinde bulunmaktadır.
Kaz Gölü
Kaz Gölü: Tokat’ın en benzersiz ve en büyüleyen noktalarından biridir Kaz Gölü. Burada sadece gezmeniz veya göle karşı oturmanız yeterlidir. Kaz Gölü ziyaretinizi güneş batana kadar sürdürmenizi öneririz. Çünkü gün batımı buradan bir harika görünüyor.
Reşadiye Kaplıcaları
Reşadiye Kaplıcaları: Tokat konumu ve şifalı suları ile ailenin tüm fertlerine hitap etmektedir. Açık havuz ve termal suyu ile misafirlerin keyifle vakit geçirebilecek güzel bir yerdir.
Zile Kalesi
Zile Kalesi: Tokat ili Zile ilçesinin merkezinde bir höyük üzerinde bulunan bu kale, Zile Ovası’na hâkim bir konumdadır. Kale kesme ve moloz taştan yapılmış, duvarları yuvarlak burçlar ile güçlendirilmiştir. Ziya Paşa 1875 yılında buraya geldiğinde kale içerisinde askerlik şubesi ve bir de okul yaptırmıştır.
Ali Paşa Hamamı
Ali Paşa Hamamı: 1572 yılında Ali paşa tarafından yaptırılan hamam Ali Paşa Camii’nin vakfiyelerindendir. Kadın ve erkek kısımları ayrı olan simetrik yapının soyunma yerı kare yıkanma yeri haç planlıdır. Kesme taştan yapılmış olan mekan üzerinde sekizgen üzerine oturtulan büyük kubbeleri 1966 yılında kurşunla kaplanmıştır.
Ballıca Mağarası
Ballıca Mağarası: Tokat ilinin Pazar ilçesinde ballıca köyünde bulunan harika bir mağaradır. Ballıca Mağarasının oluşumu 4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Mağara yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90-95 metre yüksekliğindedir. Ballıca Mağarasına gittiğinizde içeri fotoğraf makinası sokamazsınız. Bunun nedeni mağarada bulunan sarkıtların ve dikitlerin milyonlarca yılda oluşmuş olması ve fotoğraf makinasının flaşının bunlara zarar vermesidir.
Taşhan
Taşhan: Tokat ilimizin Merkezinde bulunan Taşhan, 1626-1632 yılları arasında inşa edilen bir Osmanlı eseridir. Türkiye’nin en güzel beş hanında biridir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.
Arastalı Bedesten (Tokat Müzesi)
Arastalı Bedesten (Tokat Müzesi): Tam olarak bilinmemekle birlikte XV.-XVI. Yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Bedesten kesme taştan yapılmış cephesi tuğla dizileri ile bölümlere ayrılarak hareketlendirilmiştir. Kuzey-güney yönünde kareye yakın dikdörtgen planlı olup kuzey ve güneyde dışarıya dikdörtgen çıkıntılı yuvarlak kemerli birer kapısı bulunmaktadır.
Saat Kulesi
Saat Kulesi: 33 metre yüksekliğinde olup kesme taştan yapılmıştır. 2. Abdülhamit’in padişah oluşunun 25. yılı için halkın yardımlarıyla Mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevellioğlu Enver Bey tarafından yaptırılmıştır. 1917 yılında alafrangaya çevrilen saatin sesi kentin her semtinden rahatlıkla duyulmaktadır. Kazınmış olan kule kitabesinde, kulenin; 1902 tarihinde yapılmış olduğu yazılıdır.
Tokat Kalesi
Tokat Kalesi: Malazgirt Zaferi’nden sonra Türk hakimiyetine girerek önem kazanmıştır. Tokat Kalesi’ne dair en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla aittir ve kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapı, doğal bir kale olma özelliği taşırken surlar ve kale içindeki odalar insanlarca yapılmıştır.
Hıdırlık Köprüsü
Hıdırlık Köprüsü: Tokat’ta Selçuklu’nun en önemli sultanlarından birisi olarak sayılan Alaaddin Keykubat’ın 3 torununun 13’üncü yüzyılda devleti birlikte yönettiği dönemde yapılan Hıdırlık Köprüsü, günümüze kitabesiyle birlikte ulaşmış tek köprü olarak biliniyor.