Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgiler | Nerede ve Tüm Detaylar

Hakkında Bilgiler

 »  Bursa Ulu Camii, I. Bayezid tarafından 1396-1400 tarihleri arasında zaviye olarak yaptırılmış ve sonrasında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 »  I. Bayezid Haçlılarla yaptığı Niğbolu Savaşı’ndan önce Rivayete göre Allah’a dua etmiş ve zafer kazanırsa 20 cami yaptıracağını söylemiştir.

 »  Savaşı kazandıktan adağını yerine getirmek için 20 cami yaptırmak istemiştir. Bu isteğini Emir Sultan’a söylemiştir. Emir Sultan “Hünkârım yirmi cami yerine, müminlerin toplanmasına vesile olacak, cuma namazlarının kılınacağı yirmi kubbeli bir cami yaptırsanız...” deyince, I. Bayezid yirmi kubbeli Ulu Camii’yi yaptırmaya karar verir.

 »  2215 metrekare alanı kaplayan Bursa Ulu Cami, her biri dörder kubbeli 5 bölümden oluşmaktadır. Hemen hemen eşit büyüklükteki 20 kubbesinin ortasındaki kubbe açık olarak inşa edilmiştir. Bu kubbenin altında on altı köşeli büyük mermer bir şadırvan bulunmaktadır. Telle örtülü bu orta kubbe ile yağmur damlalarının havuzda toplanması amaçlanmış ve içeri giren ışıkla caminin aydınlatmasına katkı sağlanmıştır.

Vav Harfi ve Sırları

Ulu Cami’nin duvarlarında yer alan “Vav harfi” de ayrıca bir öneme hâizdir. Buradaki Vav Harfi tezhip sanatı ile süslenmiş ve ucuna lâle motifi işlenmiştir. “Lale” süsleme sanatında Allah’ı (c.c.) sembolize etmekte, Vav harfi ise Allah’ın “Vahid” ismini ve birliği simgelemektedir.

Ulu Camii Minberi

Bursa Ulu Cami bütün yönleriyle bir sanat eseri olmasının yanında özellikle sert ceviz ağacından, çivi ve yapıştırıcı malzemesi kullanılmadan geometrik parçalar birbirine geçirilerek yapılan minberi gerçek bir şaheserdir. Kündekari tekniği ile Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmış olan minber, caminin en özgün ve en güzel eserlerinden biri olup, eşine az rastlanılır bir sanat eseridir.

Ulu Camii Resimleri

Bursa - Ulu Cami

 İddia:  Güneş ve etrafında dönen gezegenlerin gerçek uzaklıklarına göre işlendiği tarihi minber, bugün dahi bilim dünyasının görevini net tespit edemediği çift yıldızlar hakkında da ipuçları veriyor. Yüzlerce parça ahşabın çivi kullanılmadan bir araya getirilmesiyle oluşturulan minber göz kamaştırıyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Bursa Ulu Camii Osmangazi ilçesinin Nalbantoğlu Mahallesi’nde yer almaktadır.

Bursa, Osmangazi de yer alan Bursa Ulu Cami’e ulaşmak için öncelikle şehir merkezine ulaşmak gerekmekte. Osmangazi ilçesi Uludağ’a çıkarken bulunan semt olması nedeni ile biraz yokuş ancak merkezden birçok toplu taşıma aracı kalkıyor. Özellikle dolmuşlar oldukça hızlı bir şekilde Ulu camiye ulaşım gerçekleştiriyor.


 »  Eğer yolunuz Bursa’ya düşerse daha önceden hazırlamış olduğumuz Bursa’da gezilecek yerler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yol Tarifi / Google Haritalar

  • Kamil KILIK
    Kamil KILIK - 15:55

    Tarihi, büyük, huzurlu bir camii. İçeride şadırvanda abdest alınabilir, havlu da var. Namaz saatlerinde cami giriş çıkışları ve otopark konusu sıkıntılı. Otobüsle ve Şehreküstü istasyonunda inilerek metro ile gelinebilir. Bayanlar için abdest yeri ve ayrı giriş kapısı var. Çevresinde, soruşturulursa ucuz ve temiz yemek yenecek yerler bulunur. Emir Sultan, Yeşil ve Orhan Osman Gazi türbeleriyle Bursanın en çok ziyaret edilen yeri. Allah cc. yaptıranlardan ve hizmet edenlerden razı olsun.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bu sitede sağ tuş kullanımı için giriş yapmanız gerekiyor.