» 7 Haziran 2012’de açılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini seanslar halinde 50 şer kişilik guruplarla gezebilirsiniz.
» Mevcut teknolojinin getirdiği mali yük ister istemez az sayıda ziyaretçiye istediği zaman gezebilme imkanına engel oluyor. Teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde o anı yaşarcasına tarihe tanıklık edebiliyorsunuz. Özellikle bir sahnesinde top atışı nedeniyle ziyaretçilerin çığlık atıp eğildiklerine çoğu kez tanık oldum.
» Çanakkale Savaşı sahnelerinin 3 boyutlu olarak anlatıldığı 11 tane canlandırma odası; ki 11 nolu oda bir çok tartışmaya neden olmuştu; bir konferans salonu ve eski Kabatepe Savaş Müzesi‘nin eserlerinin sergilendiği bir de müze bulunuyor.
» İlk odaya girişinizden sunumun bitene kadar geçen süre ise yaklaşık 1 saat 15 dk. Sunumun ardından müze kısmına çıkıp müzeyi gezebiliyorsunuz. Tanıtım merkezine girişinizden çıkışınıza kadar geçen süre, bekleme süreleri ve müze ziyareti de dahil olunca 2 saate yakın bir süreyi buluyor.
Salonlar
Salon 1 – Harbe Giriş: Bu salonda 1914 yılı savaş öncesi Osmanlı Devleti’nin durumu ve savaşa nasıl taşındığı, İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devleti açısından savaşın nedenleri, savaşın başlaması ve ilk taarruzlar, Osmanlı Devleti’nin askeri lojistik kuvvetlerinin oluşturulma süreci kronolojik detaylarla ziyaretçilere anlatılmaktadır.
Salon 2 – Nusret (Nusrat): Bu salonda 7-8 Mart gecesi Boğaz’daki Erenköy Limanı’na, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, Mayın Grubu Komutanı Nazmi Bey ve Nusrat Mayın Gemisi Komutanı Yüzbaşı İbrahim Hakkı Bey tarafından mayın hatlarının döşenmesi faaliyeti anlatılmaktadır.
Salon 3 – İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları: Bu salonda ziyaretçilere, İtilaf Kuvvetleri’nin üstün kuvvet ve teknolojileri Boğaz’ı geçmek için taarruzları gösterilmektedir. Ocean güvertesinde bulunan ziyaretçilere 3D gözlük kullanılarak Müttefik donanmasının Orhaniye, Kumkale, Ertuğrul ve Seddülbahir Tabyalarına ilk taarruz planlarının oluşturulması süreci ve sonrasında 19 Şubat 1915’te ilk saldırının gerçekleştirilmesi 17×4.3 m boyutundaki perdeye 3 adet 3D projektör ile yansıtılarak izlettirilmektedir.
Salon 4 – Rumeli Mecidiye Tabyası: Çanakkale Deniz Savaşları’nın seyrini değiştiren Ocean zırhlısının top mermisi ile vurularak Erenköy Limanı’na dönüş manevrası yaparken mayına çarpması ve sonrasında batması ile Müttefik donanması ağır kayıplar vererek 18 Mart günü sonunda Boğaz’dan çekilme kararı almıştır. Deniz filosunun çekilmesinde etkili olan bu olay, Rumeli Mecidiye Tabyası’ndaki Seyid Onbaşı’nın mensubu olduğu 3 nolu topun vincinin tahrip olması sonucunda, top mermisini tek başına topa sürüşünün canlandırılması, 3 adet 3D projektör ile 17×4.3 m ebadındaki perdede 3D gözlükler yardımıyla sunulmaktadır.
Salon 5 – Kara Muharebelerine Hazırlık: Deniz savaşlarında büyük bir yenilgi alan Akdeniz Seferi Kuvvetleri hedeflerinden vazgeçmeyerek Çanakkale Boğazı’nı geçebilmek için Gelibolu Yarımadası’na aldatma çıkarmaları yapmayı ve kıyılardaki top bataryalarını susturarak Marmara’ya geçmeyi planlamaktadırlar. İtilaf Devletleri’nin planları üç boyutlu harita üzerinde ziyaretçilere, özel bir teknikle o döneme ait savaş görüntüleri ile birlikte anlatılmaktadır. Buna karşılık Türk savunma hatlarının ve ordu komuta zincirinin oluşturulması 3D kabartma harita sistemiyle oluşturulan yatay ve düşey iki kabartmalı harita üzerinden anlatılmaktadır.
Salon 6 – Harbin Gidişatının Dönüm Noktası: Bu salonda Anzak çıkarmasına karşı, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in Conkbayırı 261 rakımlı tepede verdiği “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” emri, 27.Alay ve 57.Alay askerlerinin Anzaklara karşı savunması ve o günkü yaşananlar film ve hologram bir arada kullanılarak ziyaretçilere anlatılmaktadır.
Salon 7 – Siper Muharebeleri: Bu salonda Aynalı Çarşı türküsü ile başlayan gösterimde Mustafa Kemal‘in bir asker ile cephede sohbeti, savaşın acı yönleri ve insanlığın verdiği kayıplar anlatılmaktadır.
Salon 8 – Gök Kubbeden Gelibolu: Bu salonda özel hazırlanmış bir düzen ile ziyaretçilere savaşı gökyüzünden 360 derecelik bir açı ile seyrettirebilmek için bir kubbe oluşturulmuş ve gökyüzüne yükseliyor hissi verebilmek için de özel mekanik aletler kullanılmıştır.
Salon 9 – Çanakkale Geçilmez: Bu salonda ziyaretçilere Müttefik Kuvvetlerin kara savaşlarında da muvaffak olamamaları ve savaşın sonunda aldıkları yenilgi ile beraber gizli yaptıkları geri çekiliş anlatılmaktadır.
Salon 10 – Hatıralar: Bu salonda ziyaretçilere savaş ile ilgili hatıralar özel alet ve ekipmanlar ve çeşitli gösterim teknikleri ile ziyaretçilere anlatılmaktadır.
Salon 11 – 1915’ten Günümüze: Bu salonda 1915’ten günümüze Türkiye’deki eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, enerji, askeri, siyasi ilerleme ve gelişmelerin ziyaretçilere gösterilmesi için 72 adet 46’lık LCD TV’nin bir araya getirilmesi ile elde edilen kavisli bir video duvarı oluşturulmuştur. Salonda Türkiye’nin kalkınma ve güçlenme yolunda kat ettiği mesafe özel olarak hazırlanmış görüntülerle ziyaretçilere gösterilmektedir.
Müzeden çıktıktan sonra artık Şehitlikleri görmeye hazırsınız demektir.