Erzurum Kalesi Hakkında Bilgiler | Nerede ve Giriş Ücretleri

Hakkında Bilgiler

Yaklaşık 2000 metre yükseklikte bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan iç kale 5. yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmıştır.

Son zamanlara kadar Türkler tarafından kışla olarak kullanılmıştır. Kale Mescidi ve saat kulesi Türk mimarlığının ilk örnekleri olmaları bakımından önem taşırlar. Tepsi Minare olarak da adlandırılan kule Ortaçağ‘larda gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.

Osmanlı mimarisinin Barok Çağında saat kulesine çevrilmiştir. 1124-1132 yılları arasında hüküm süren Abu’l Muzafferüddin Gazi tarafından yaptırılmıştır. Tek büyük bir kubbe ile örtülen mescid geleneksel Türk mimarisinin özelliklerini taşır.

Şehir Kapıları

Kale, sur duvarları üzerindeki kapılardan dışa açılmak­taydı. Bu kapılardan en önemlisi olan Tebriz Kapı, iç kalenin güneydoğu köşesinden güneydeki Çifte Minareli Medrese’ye uzanan sur duvarları üzerinde yer almaktadır.

1828 ve 1854 yıllarında şehri ele geçiren Ruslar, kaleye büyük zarar vermişlerdir. Bu savaşlardan sonra tam bir serhat şehri olan Erzurum’da yeni askeri tesisler yapılıp, yıkılan yerler onarılırken, 18. yüzyıldan beri büyüyen şehir, varoşları da içine alacak şekilde; doğudan, kuzeyden ve güneyden savunmasına özel önem verilmiştir.

Yeni sur duvarları ile çevrilen Erzurum’un genişletilen surları üzerinde; Harput Kapı, İstanbul Kapı, Kavak Kapı ve Kars Kapısı açılmıştır. İç kalenin bugünkü girişi ise ikinci bir kapıdan sağlanmaktadır.

Saat Kulesi

Saat Kulesi, bugün ayakta bulunan iç kalenin batı duvarının şimal köşesi bitişiğindedir. 16. yüzyılın başlarında minarenin üst kısmı yıkılmış, ilk olarak 1848 yılında, daha sonra 1881 yılında saat yerleştirilerek “Saat Kulesi” ve aynı zamanda gözetleme kulesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Düz, tuğla örgülü ve aşağıdan yukarıya doğru hafifçe daralan gövdede, altı süs kuşağı dikkat çekmektedir.

Giriş Ücretleri (2021)

Giriş Tarifesi Giriş Ücreti
Tam bilet 10 TL

Erzurum Kalesi yetişkinler için giriş ücreti 7 TL‘dir. Erzurum Kalesi’ne Müzekart+ ilet yıl boyunca ücretsiz giriş yapabilirsiniz.


Erzurum Kalesi Ziyaret Saatleri

Haftanın yedi günü de açık olan Erzurum Kalesi’ni gün içerisinde 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ancak kış aylarında kapanış saatinin 17:00‘lere kadar düştüğünü hatırlatalım.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Erzurum şehir merkezine geldikten sonra yaklaşık 5 dakika Cumhuriyet Caddesi güzergahında ilerleyerek, aradığınız yere ulaşabilirsiniz.

Eğer toplu taşıma araçlarını kullanacaksanız; herhangi bir yerden B4 ya da B5 numaralı belediye otobüslerine binerek öncelikle şehir merkezine gelmelisiniz. Daha sonra şehir merkezinden D2, D3 ya da D4 numaralı otobüslerden birine sorarak binerseniz, Erzurum Kalesi’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


 »  Eğer yolunuz Erzurum’a düşerse daha önceden hazırladığımız Erzurum’da gezilecek yerler adlı içeriğimizi inceleyebilir, yazımızı kendinize rehber edinebilirsiniz.

Yol Tarifi / Google Haritalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Pardon! Bölüyorum ama;

Sitemizde zaman geçirdiğinize göre sanırım görmediğiniz yerleri keşfetmeyi seviyorsunuz.

Youtube kanalımızda hazırladığımız Gezi listeleri ve Yürüyüş turları videoları tam size göre.

Göster bakalım

Don`t copy text!