Kırşehir’de İl merkezi haricinde toplamda 6 adet İlçe bulunmaktadır. Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır.
Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman, Mucur
2017 istatistiklerine göre Kırşehir’in 234.529 kişilik nüfusu olup geçen yıla orantılı nüfusunda düşüş göstermiştir.
Yorum olarak şifa kaplıcaları haricinde türbeler ve tarihi mekanlara da sahip olan Kırşehir, Ülkemizin en değerli illerinden birisidir.
Eğer Kırşehir’e Seyahat etmek isterseniz aklınızda bulunması gereken unsurları ve gezilecek yerleri aşağıdaki gibi biz sizin için sıraladık.
ve size önerimiz Cacabey Camii, Ahi Evran Camiini, Çağatay Medresesini, Termal kaplıcalarını ziyaret etmeden dönmeyin ve Keşkef (keşkek) tatmadan dönmeyin.
Kırşehir Gezilecek Yerler Listesi
Kırşehir Mucur Yeraltı Şehri
Roma döneminde M.S. 2.yüzyılda Hristiyanlık bu bölgede hızla yayılmış, puta tapanlarla, Hristiyanlar arasında büyük bir mücadele yaşanmıştır. Kapodokya bölgesinde 3. ve 4. yüzyıllara ait Hristiyanlar’ın yoğun baskıdan korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehri vardır, bu şehirler kayalara oyularak gizlenme ve korunma imkanı sağlamıştır. Kırşehir sınırları içinde bu şehirlerden çok sayıda bulunmaktadır; bu yer altı şehirlerinden en önemlileri ise; Mucur Yeraltı Şehri, Kepez Yeraltı Şehri ve Dulkadirli Yeraltı Şehri’dir.
Ahi Evran Cami
Bu cami Kırşehir’in en ünlü camilerindendir diyebiliriz. Eğer yolunuz bir gün Kırşehir’e düşerse muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.
Türk Büyükleri Anıtı
Aşık paşa Yatırı
Asıl adı Ali olan Aşık Paşa, Arapkir’de doğmuş, Kırşehir’de ölmüştür. Eserlerinde Türkçeyi kullanan Aşık Paşa, din ve tasavvuf bilgilerini, Şeyh Süleyman Türkmani’den öğrenmiştir. Aşık Paşa, Kırşehir’de bir zaviye kurmuştur. Aşık Paşa’nın 10613 beyitlik ”Garipname” adlı eseri, Türkçe yazılmış olmasıyla önem taşımaktadır. Garipname, Aşık Paşa’nın en tanınmış eseridir.
Aşık Paşa Türbesi, Ankara-Kayseri Karayolu üzerindeki tepede, Aşık Paşa Mahallesi’ndeki büyük mezarlığın içinde yer almaktadır. Yapı tek katlı, iki bölümlü olarak inşaa edilmiştir. Giriş kapısı dikdörtgen planlı, Aşık Paşa’nın sandukasının bulunduğu bölüm ise kare palanlı ve kubbelidir. Türbenin Taç Kapısı, Anadolu Selçuklu Süsleme Sanatının yegane örneklerinden birisidir.
Seyfe Gölü
Yazın suyu iyice azalan Seyfe Gölü’nün kış aylannda bol yağış nedeniyle kabardığı ve etrafının bataklığa dönüştüğü görülür. Kapalı havza olduğu için suyu, durdukça tuzlanır.
Bu nedenle toprak çoraklaşır. Tuzlu suya sahip olması nedeniyle Tekel İşletmesi tarafından tuz işletmeleri açılmıştır. Seyfe Gölü, dünyada nesilleri azalan flamingo kuşlarının konakladığı bir yerdir. 600 binden fazla çeşitli türden kuşların bulunduğu bu alan Milli Park alanı haline getiriliyor. Av mevsiminde avcılar tarafından vurulan bu kuşların nesillerinin azalmaması için önlemler alınıyor. 50 ayrı kuş türünün kuluçkaya yattığı, 182 kuş türünün barındığı “Kuş Cenneti” ne yaklaşık 25 kuş türü de göç sırasında uğramaktadır.
Mucur Orbuk Gölü
Kırşehir – Kayseri karayolunun 1 km. kuzeyinde Obruk Köyünün içindedir. Mucur’daki Obruk Gölü kayalık bir duvarla çevrili yaklaşık yüz metre derinliğinde dokuz yüz metre çapında dairesel bir görünümdedir. Gölün yarıya yakın yüzeyi sazlık ve diğer su bitkileriyle kaplıdır. Su derinliği genelde 4-5 metre olup yer yer çok derin bölümlerin olduğu bilinmektedir.
Kapucu Camii
Kapucu Camii’nin Osmanlılar zamanında Kapucu Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı, bu yüzden bu ismi aldığı rivayet edilmektedir. Kırşehir merkezinde yer alan ve kesme taştan inşaa edilen camii, 1960 yılında restore edilmiştir.
Aflak Baba Türbesi
Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Altınyazı (Aflak) Köyünde yer almaktadır. Tek katlı kümbet, güneyden kuzeye doğru inen bir yamaçta bulunmaktadır. 1968 yılına kadar moloz taş yığıntısı ve sandukadan ibaret olan Aflak Baba Türbesi, aynı yıl Selçuklu kümbet mimarisine uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Kare planlı ve taştan yapılan türbe, yarı uzunluktan sonra sekizgen bir yapıya dönüşür, en üstte de külah çatıyla örtülmüştür.
Kesik Köprü
Orta Anadolu’daki Selçuklu Köprülerinden olup, Kırşehir-Konya yolunda, Kırşehir’in 20 km güneyinde Kızılırmak Nehri üzerindedir. Kızılırmak’ı on üç gözle aşan köprünün kitabesinde, Keyhüsrev oğlu Keykavus zamanında Atabeg izzü’d-Din Muhammed tarafından 1248 yılında yapıldığı yazılıdır.
17. ve 18. yüzyıllarda eşkiyalar tarafından köprü üzerinde kervan yollarının kesilmesinden dolayı Kesikköprü adını almıştır. Kesikköprü’nün Aksaray tarafında namazgah bulunmaktadır. Osmanlı dönemine ait kitabe altında da, basit yuvarlak nişten oluşan mihrap yer almaktadır.
Cuğun Barajı
Çuğun Baraj Gölü, taşkın önleme ve sulama amacıyla 1970 yılında işletmeye açılan, Kırşehir’e 20 km mesafede olan ve Çuğun Köyü’nün kuzeybatısında bulunan bir baraj gölüdür. Çuğun Barajı, toprak kaya dolgu tipindedir. Su sporları arasında özellikle rüzgar sörfü için şartların elverişli olduğu Çuğun Baraj Gölü, piknik ve mesire yeri olarak en çok tercih edilen alanlardan biridir.
Balık avı için de elverişli olan gölde sazan, aynalı sazan ve tatlı su kefali gibi bazı balık türleri de yaşamaktadır. Kışın, soğuk havalarda tamamen donan göl, ziyaretçilere seyrine doyum olmayan bir manzara sunmaktadır.
Yapmadan Dönme
- Cacabey Medresesi
- Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
- Kaman hirfanli barajı
- Neşet Ertaşın mezarında türkü söyle
- Tarihi Üçayak Kilisesi Kalıntıları