İlk anıtsal tapınak ve ilk mimarinin ortaya çıktığı ilimizin tarımın ilk yapıldığı tarihin sıfır noktası olarak kabul ediliyor. Eski ve halk adıyla ‘ Urfa ‘ Türkiye’nin en kalabalık 9. şehridir.
Şanlıurfa nüfusu 2015 yılına göre 1.892.320‘dir.
Yurdumuzun güney doğu sınırlarında olan kendine has havası ve kültürleriyle meşhur olan bir ilimizdir.
İlçeleri ; Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü, Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir
Şimdi sizlere meşhur Urfa’ya gelip de görmeden gitmemeniz gerek yerlerle baş başa bırakalım.
Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi
Urfa Kalesi
Urfa Kalesi: Şehrin yakınında’ki Dambak tepesindedir. M.Ö 2000 yılında yapıldığı söyleniyor. Kalenin üstünde ki iki taş sütununda İbrahim Aleyhiselamın ateşe atılmasında mancınık olarak kullanıldığı rivayet edilir. Görmeye değer bir yerdir.
BalıklıGöl
Balıklı Göl: Şehir merkezinin güneybatısında yer alan İbrahim peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu göl rivayete göre anadolu toprakları işgal durumuna düşerse bu kutsal balıklar melek asker olup kurtuluş savaşlara katılıcak deniliyor. Urfa’da ki bu güzel gölü görmenizi tavsiye ederim
Şanlıurfa Tarihi kapalı Çarşı
Kapalı Çarşı: İstanbul , Bursa ve Edirne den sonra Kapalı Çarşı olarak önde gelen illerinden biridir. Osmanlı döneminden kalma hanları ve çarşıları eskiden ticaret yeri olan Gümrük Han civarında yoğunluk gösteriyordur. Urfa’nın kesinlikle gezilmeye değicek yerlerin’den biridir.
Şanlıurfa Müzesi
Şanlıurfa Müzesi: Müze 1969 yılında açılmıştır. İl merkezinin güneydoğusunda adını verdiği ovada kendine özgü sivil mimari eserleriyle büyük ilgi toplayan Harran buranın en önemlilerinden biridir. Tarihe dayalı eserleri görmek isterseniz bu müzeyi görmenizi tavsiye edebiliriz.
Harran Evleri
Şanlıurfa Müzesi: Şehrin yerli ve yabancı turistleri’nin en çok ilgi gösterdiği bir yerdir. Bindirme taktiği ile külah şeklinde yapılmış olan kubbeleri vardır. Harran’da ki evler kerpiç ile yapılmıştır bunun nedeni ise bölgenin çöl olmasıdır.
Göbeklitepe
Göbeklitepe: Şanlıurfa İl merkezi’nin Örencik köyü yakınlarında yer alan bu tarihi yer Dünyanın en eski kült yapı topluluğu olan Göbeklitepe’nin en ortak özelliği ise T şeklinde yaklaşık 10-12 dikilitaş olmasıdır. Çoğu taşın üzerinde ise insan, el ve kol çeşitli hayvan ve semboller üzerine oyularak yapılmıştır. Görülmeye değer bir yerdir.
Bazdan Mağarası
Bazdan Mağarası: Harran-Han el-Ba’rür yolunun 16 kilometre sonrasında yolun sağ ve sol kısmında hemen göreceksiniz Bazda Mağaraları’nı. Tarihi taş ocakları özelliği taşıyan bu mağralar Şanlıurfa’nın en turistik gezi yerlerinden biridir.
Eyüp Peygamber ve Makamı
Eyüp Peygamber ve Makamı: Şanlıurfa merkezin’de bulunan Hz. Eyüp Peygamberin çile çektiği mağara’dır. Fakat Makamı olarak ziyaret edilir.
Şuayb Şehri
Şuayb Şehri: Harran’a 38 km uzaklıkta ki Eski Roma evleri tipinde yapılmış bu antik kent gerçekten görülmeye değer.
Halfeti Antik Kenti
Halfeti Antik Kenti: Halfeti , Şanlıurfa merkez’den yaklaşık 2 saat uzaklıkda’dır. Rivayete göre Su altında nefes alan sessiz şehir olarak bilinir. Huzur veren görüntüsüyle görülmeye değicek bir yerdir.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Haleplibahçe Mozaik Müzesi: Urfa’da Balıklı Göl yakınlarında ki bu müze Paleolitik Çağ’dan İslami döneme kadar yaklaşık 10.000 eserin bulunduğu müzedir. Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini’de taşıyor.
Yücelen Mağaraları
Yücelen Mağaraları: Viranşehir-Urfa karayolunun 66 kilometre uzağında ki bu mağralar bizlere ne kadar kapadokya gibi anımsatsa’da diğer mağralardan en önemli özelliği daire biçimindeki bölmelerden olmasıdır. Yani mağaralar’da bir birlerine geçişleri engellenmiştir.
Mevlid-i Halil Camii
Mevlid-i Halil Camii: Mevlid-i Halil Camii, Dergâh Platosu içerisinde, Balıklıgöl civarında yer alır. Mevlid, “kutlu doğum” demektir. Hz. İbrahim Peygamberin yanı başındaki mağarada doğduğuna inanıldığından, camiye Mevlid-i Halil Camii adı verilmiştir.
Mevcut kaynaklara göre yapı beş büyük evre geçirmiştir. İlk olarak Seleukoslar döneminde alana, bir putperest tapınağı yapılır. Yahudilik döneminde aynı alanda bir havranın varlığından bahsedilir. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde, MS150 yılında, aynı alana Hristiyanlar Kilisesi adında bir kilise inşa edilir.
Fırat Nehri
Fırat Nehri: Fırat Nehri’nin başlangıcı Anadolu’da olup Türkiye sınırlarından çıkarak Irak ve Suriye’den geçerek Basra Körfezinde denize ulaşmaktadır. Nehri ilk besleyen akarsu ise Dumlu Dağı’nın sularıdır.
Muhteşem bir coğrafyaya ihtişamlı bir görsellik katan Fırat Nehri’nin uzunluğu toplamda 2 bin 800 kilometredir. Bu uzunluğun 970 kilometresi Türkiye sınırları içerisindedir. Birçok uygarlığın can damarı olmayı başarmıştır ve suları bereketli olarak nitelendirilmiştir.
Kelaynakların doğal yaşam alanı olan birecikten de bahsetseydiniz. Önemli
Urfa en önemli şehirlerden birisi ?️?️?️
türkiye için çok değerli bir ilimiz urfa