Sivas ili, coğrafi bölge olarak toprak çoğunluğu İç Anadolu Bölgesi olmak üzere Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.
Tarihi İpek Yolu güzergahlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği önemli bir ilimizdir. Şifalı sulara ev sahipliği yapan kaplıcaları, doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve tarihi zenginlikleri ile bir çok tatil olanakları ziyaretçilerine sunar.
Sivas’ta gezilecebilecek yerler olarak internette bulabileceğiniz en kapsamlı listeyi hazırlamaya çalıştık. Eğer Bir gün yolunuz Sivas ve çevresine düşerse gezmeniz gereken yerler şu şekilde;
Sivas Gezip Görülecek Yerler Listesi
Sızır Şelalesi
Sızır Şelalesi: Türkiye’nin doğal güzelliklerinden sadece bir tanesi olan Sızır Şelalesi, Sivas’da gezip görebileceğiniz en güzel yerlerin en başında gelmektedir. Gemerek ilçe sınırlarında olan Sızır Şelalesi, özellikle yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir noktadır.
Hobbit Evleri
Hobbit Evleri: Sivas Belediyesi, dünya çapında gişe rekoru kıran “Yüzüklerin Efendisi” ve “Hobbit” serisi filmlerdeki Hobit karakterin yaşadığı evlerden esinlenerek inşa etmiştir. İlk olarak 2 ev inşa eden belediye daha sonra bu sayıyı 6’ya çıkardı. Önümüzdeki yıllarda buu sayının 100’e çıkarılması öngörülmektedir.
Divriği Ulu Cami
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen bu yapı topluluğu, cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliyedir. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır.
Sivas Eğri Köprü

Sivas Eğri Köprü: Köprü doğudan batıya doğru düz şekilde iken ortada güneye doğru eğik olarak kesme taştan inşa edilmiştir. On sekiz gözlü olup gözleri teşkil eden kemerler sivridir.
Zara Tödürge Gölü
Tödürge Gölü: Sivas’ta varolan, doğal yolla oluşmuş bir göldür. Göl, Hafik ile Zara ilçeleri arasındadır. Hafik’in 5 km doğusunda yer almaktadır. Sivas – Erzurum kara yolunun 50.km’sindedir. 1 km güneyinde gölün adını taşıyan Tödürge Köyü vardır. Birçok kuş balık avlamak için bu göle gelmektedir.
Gürün Gökpınar Gölü
Gürün Gökpınar Gölü: En güzel doğal ve tabiat güzellikleri arasında yer almaktadır. Bu eşsiz güzellikte ki gölün turkuaz mavisi görüntüsü herkesi büyülemeye yeter. İlk bahar aylarında çiçeklerin açmasıyla birlikte hem turkuazın mavisi hem de yeşilin güzelliği ile adeta cennetten bir bahçeye dönüşen Gürün Gökpınar Gölü, havaların güzel gitmesiyle birlikte binlerce kişiyi ağırlamaya başladı bile.
Gök Medrese
Gök Medrese: Asıl adı Sahibiye Medresesi. İsmi bazen bitişik olarak “Gökmedrese” şeklinde de yazılabilir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli eserlerinden biri olan Gökmedrese Sivas İli sınarları içerisindedir.
Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareli Medrese: Çifte Minareli Medrese (Sivas) Anadolu’nun en ünlü tarihi yapılarından. Sivas, Medreseler Sokağında İzzeddin Birinci Keykavus Şifahanesi’nin karşısındadır. İlhanlıların büyük veziri Sahip Şemseddin Cüveyni tarafından 1271-1272 (H.670) tarihinde yaptırılmıştır. Medresenin mimarının Kölük bin Abdullah olduğu ileri sürülüyorsa da isim okunamadığından yapan kesin olarak belli değildir.
Karşıyaka Mesire Alanı
Karşıyaka Mesire Alanı: 110 dönümlük çamlık bir alan üzerine tasarlanan ve içerisinde; kamelyaları, çocuk oyun olanları, yürüyüş yolları, şelalesi ve süs havuzlarıyla insanların ihtiyaç duyduğu tüm unsurları barındıran mesire alanı adeta Karşıyaka’yı yeni bir cazibe merkezi haline getirdi.
Kangal Balıklı Kaplıcaları
Kangal Balıklı Kaplıcaları: Şifalı suyu ve içerisindeki balıklarıyla ünlü kaplıca merkezimizdir. Buranın sedef hastalığı ve bazı romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Suyunun tedavi edici özelliğinin yanı sıra içerisindeki balıklar da deri hastalıklarını iyileştirmektedir.
Eğriçimen Yaylası
Eğriçimen Yaylası: Sivas’ta bulunan tabii unsurlar arasında önemli bir yerde durmaktadır. Birçok kamp bölgesini bünyesinde barındırmakta olan yayla aynı zamanda farklı ağaç türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaz aylarında günübirlik ziyaret edilebilecek bir mesire alanına dönüşmektedir.
Kale Cami
Kale Cami: 3. Murad’ın veziri Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmud Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı, tromp geçişli kubbesi dıştan onikigen tambur ve üzerinde onaltıgen kasnaklıdır. Caminin beden duvarlarıyla, kasnak tamburu kesme taştan ve mermerden yapılmıştır. Mihrabı ve minberi mukarnas süslemelidir.
Sivas Kongre Müzesi
Sivas Kongre Müzesi: Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi binası; 1892 yılında Mülki İdadi olarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Ön cephe kesme taş örgülüdür. Zemin katta etnoğrafik eserler, 1. katta ise Atatürk ve Sivas Kongresi ile ilgili teşhirer vardır.
Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı
Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı: Sivas giden ziyaretçilerin ve Sivaslıların huzur bulduğu yerdir. Önceleri fabrikaların dumanlarının kapladığı vadi şimdilerde masmavi gökyüzü ile her kesime seslenen insanların huzur bulduğu ve hafta sonlarını geçirdiği mükemmel bir yer. Sivas’ın tarihi ve doğal güzelliklerini gezdikten sonra yorgunluğunuzu atmak için semaveriniz ve mangalınızı yanınıza almanız yeterli.
Hafik Gölü
Hafik Gölü: Hafik Gölü’yle ve çevresiyle yıl içerisinde birçok ziyaretçisini ağırlar. Koçhisar Gölü olarak da bilinen Hafik Gölü’nde birçok balık türü vardır. Bu bölgeye geldiğinizde serbest olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Aynı zamanda gölün çevresinde birçok tesis bulunuyor.
Merhaba buraya doğanşar dipsiz göl ve şelalesi muhakkak eklenmeli teşekkür ederim tanıtım ve ilginiz için
Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Tarihi Ulu Cami ve Meydan Camilerini de eklemelisiniz.
eklemeler için teşekkürler. listeyi güncellediğimizde önerilerinizi dikkate alacağız.
Eğri köprü fotosu yanlış olmuş, bu foto 18 + 1 gözlü kayseri köprüsü olarak geçer. Sivas ile Karşıyaka semti arasındadır, eski Kayseri yolu buradan giderdi. Eğri köprü ise üniversite yolundadır ve zigzak yaparak çarpık gider, buradaki amaç köprü dar ve kambur yani ortası tümsek olduğundan karşıdan geleni görmek mümkün olmadığından, araçlar ortada bir birinini geçemez. Karşı yolu görmek için V şeklinde yapılmış Mimar Sinan eseridir.
Görselin açısı bakımından benzetemediniz heralde. Yinede daha net anlaşılır bir fotoğrafla değiştirdik. Düzeltme ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
sevgiler.
hocam elinize sağlık. çok teşekkür ederim. yalnız bir sorum olacak?? yakın zamanda eniştesi olduğum Sivas’ı görmeye gideceğiz. Eşimde daha önce hiç gitmemiş. sizin önerebileceğiniz yerler nereleri. iletirseniz çok sevinirim. cevap bekliyorum iyi çalışmalar 🙂
Sizir selalesini herkesin gelip görmesini isderim bir doga harikasidir
Sivas da gezip görülecek daha çok yer var farklı bi 10 listesi yine yaparsanız sevinirim emeğinize sağlık çok güzel olmuş teşekkürler
sivas muhteşem bir yer liste için teşekkürler.