Muğla Toparlar Şelalesi, Muğla ilinin Köyceğiz ilçesine bağlı olan Toparlar Mahallesinde bulunur. Yaklaşık olarak 3 – 4 metre yüksekliğe sahiptir. 3 – 4 metre yükseklikten altındaki küçük göle dökülen Toparlar Şelalesi Muğla il merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır. Köyceğiz ilçe merkezine ise yaklaşık olarak 8 km mesafededir.
Köyceğiz Toparlar Şelalesi hakkında ziyaretçilerin ilk yorumu yazın sıcak günlerinde serin ve doğal bir yer olduğu yönündedir. Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde yer alan şelalenin su hacmi mevsimsel olarak yıl içerisinde değişir. Su hacmi değişse de şelale hiçbir zaman kurumaz, sürekli akar. Şelalenin en gür aktığı mevsim ilkbahardır. İlkbaharda eriyen kar sularıyla gürleşen şelaleyi görmek için Mart, Nisan ve Mayıs ayları tercih edilmelidir.
Şelalenin döküldüğü yerde küçük ve doğal oluşumlu bir göl bulunur. Göl şelalenin sularından beslenir ve yüzmek için uygundur. Gölün kıyıları sığı ve ortası derindir. En derin yeri 4 -5 metre olduğu için rahatlıkla yüzülebilir. Kıyıdan itibaren yavaş yavaş derinleştiği için gölün kıyılarından rahatlıkla suya girilebilir. Fakat tatlı su gölü olduğu için suyun kaldırma kuvveti düşük olacağından iyi yüzme bilmeyenlerin temkinli davranması iyi olacaktır.
Toparlar Şelalesi’nde Neler Yapılabilir?
Muğla Toparlar Şelalesi yapılacakların başında gölde yüzmek gelmektedir. Şelale tamamen doğal oluşumlu bir yer olması ve güzelliği ile görülmeye değer bir yerdir. Şelalenin altında bulunan gölde yüzülebildiği gibi çevresinde piknik ve doğa yürüyüşü de yapılabilir. Hafta sonları daha fazla ziyaretçi geldiğinden biraz kalabalıktır.
Özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalanlar şelalede serinlemeyi tercih etmektedir. Yaz sıcağından kaçanların uğrak yeri olan Toparlar Şelalesi ayrıca film ve diziler için de çekim yeri olarak kullanılmaktadır. Örneğin Mavi Göl adlı yapımının sahnelerinin bir bölümü Toparlar Şelalesinde çekilmiştir.
Köyceğiz Toparlar Şelalesi’nde Kamp Yapılabilir Mi?
Muğla Köyceğiz Toparlar Şelalesi kamp yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilebilir. Kamp yapacaklar yanlarında çadırlarını, matlarını ve hamaklarını getirerek şelale çevresinde bulunan ormanlık bölgede kamp yapabilirler.
Çevra geniş br ormanlık alandan oluştuğu için sinek ve böceklere karşı koruyucu almak iyi olacaktır. Ateş yakılabilir ancak bölge ormanlık olduğundan dikkatli olmakta fayda vardır. Tatlı su olarak şelalenin akan suyu kullanılabilir. Akan su temiz ve içilebilirdir. Göl suyu ise temizlenmek ve yüzmek için tercih edilebilir.
Toparlar Şelalesi’ne Ne Zaman Gidilmeli?
Muğla Toparlar Şelalesi ziyareti her mevsim yapılabilir. Yaz aylarında serinmek için gidecekler özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında şelaleye giderek hem serin havanın hem de yüzmenin keyfini çıkarabilirler. Şelaleyi gür haliyle görmek isteyenler ise ilkbaharda Mart, Nisan ve ya Mayıs aylarında şelaleye gidebilirler.
Kış aylarında da yağan karla birlikte bir görsel şölen oluşturan şelaleye gidecekler şelaleye gitmek için yolun bir bölümünün yürünmesi gerektiğini göz önünde bulundurmalıdır.
Toparlar Şelalesi Çevresinde Köyceğiz’de Gezilecek Yerler
Köyceğiz Toparlar Şelalesi çevresi görülecek yerler açısından sakin ve sessiz yerleri barındırmaktadır. Küçük ve sakin bir yer olan Köyceğiz’de göl kenarında yürüyüş, bisikletle şehir turu, gölde yüzme ve tekne turlarına katılma gibi aktiviteler yapılabilir. Gece hayatı ve çok fazla etkinlik seviyorsanız Köyceğiz çevresinde bu gibi yerler kısıtlıdır. Ancak sakin ve huzurlu yerlerden hoşlanıyor ve doğal güzellikleri görmek istiyorsanız Toparlar Şelalesi çevresinde gidebileceğiniz yerler şu şekildedir;
- İz Tuzu Plajı
- Yuvarlak Çay
- Kaplumbağa Hastanesi
- Kaunos (Kbid) Antik Kenti
- Kaunos Kral Mezarları
- Sülüklü Göl
- Sultaniye Kaplıcaları
[etiket color=”warning”]#[/etiket] Köyceğizde gezilecek yerlerin geniş listesini görmek isterseniz buraya tıklayınız.
Toparlar şelalesinde bahsedilen Mavi Göl isimli yapım nedir?