# Bu içeriği tamamen okuyup incelediğinizde Çanakkale şehitliği hakkında aklınızda oluşan tüm sorulara cevap bulmuş olacaksınız. Ekstra bir sorunuz ve eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum bölümünden yazabilirsiniz.
» Osmanlı devleti ile itilaf devletleri arasında 1915 – 1916 yılları arasında Gelibolu yarımadasında kara ve deniz savaşları şeklinde gerçekleşen savaş Çanakkale savaşıdır.
» Şehitliğin yapımına 1991 yılı sonbaharında başlanmış, kış mevsiminde ara verilmiş, inşaat 1992 yılı baharında tamamlanmış ve 25 Mayıs 1992 tarihinde düzenlenen bir törenle halkın ziyaretine açılmıştır.
» Çanakkale’de Gezilecek yerler listesinde olmazsa olmazlarından en önemlisi Çanakkale Şehitliği‘dir. Türkiye’de en çok ziyaret edilen yerler biridir.
Çanakkale Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?
- Anzak Kolordusu (25.700)
- Britanya 29. Tümeni (17.000)
- Fransa 1. Tümeni (16.700)
- Britanya Kraliyet Deniz Tümeni (10.800)
- Anzak Tugayı (4.800)
Tüm bu birliklerin toplamında 75.000 civarında itilaf devleti askeri Osmanlıya saldırmıştı.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Dört sütun üzerine oturtulan abide, milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır. Yükseliği 42 metredir. Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir. Anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir.
ConkBayırı
Conkbayırı bizi gerçekten çok etkiledi. Görselde de görünen mevzileri görünce o anı hayalinizde bir an canlandırıp izliyorsunuz. Rehberlerden edindiğim bilgiye göre mevzi yerleri orjinal ama kalaslar ve genişliği sonradan yapılmış. Normal şartlarda daha derin olan mevzilerin derinliği 2 metreye 2 metreymiş.
# Çanakkale şehitliği sadece Abide’yi gezmekle bitmiyor. Her çevresini gezmek isterseniz yaklaşık 40 kilometre kadar yol yapmanız gerekiyor.
# Bize sorarsanız ilk rotanız Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi olsun. Eğer Çanakkale savaşı ile ilgili bilgi eksikliğiniz varsa tanıtım merkezine uğrayarak eksik bilgilerinizi tamamlayabilirsiniz.
Görülmesi Gereken Diğer Yerler
Adı artık Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı olarak adlandırılan, Her karışında ayrı mazi yatan bu yerde gezip görebileceğiniz diğer yerleri şu şekilde sıraladım.
- Akbaş Şehitliği
- Kilitbahir Kalesi ve Namazgah Tabyaları
- Seyid Onbaşı ve Mecidiye Şehitliği
- Soğanlıdere Şehitliği
- Şahindere Şehitliği
- Seddülbahir Kalesi
- İlk Şehitler Anıtı
- İngiliz Helles Anıtı
- Anzac Koyu ve Anıtı
- Mehmetçiğe Saygı Anıtı
- Kanlısırt Kitabesi
- Tüneller ve Siperler
- Mehmetçik Anıtı ve Atatürk’ün Gözetleme Yeri
- Büyük Anafarta Şehitlikleri
Rehber Tutmalı mıyım? Fiyat Bilgisi
# Her yeri gezmek ve anlamak istiyorsanız özel rehber tutmak sizin için iyi olacaktır. Grup halinde gelecekseniz size özel tutulmuş rehbere 200 TL civarı bir fiyat öderseniz. 1-2 kişi iseniz toplama gruplara katılabilirsiniz. Bunun için tekil fiyat olarak 70 TL civarı bir fiyat ödersiniz.
# Çekirdek aile olarak geldiyseniz ve kendiniz gezmek istiyorsanız yukarıda da söylediğim gibi eğer bilgi eksikliğiniz varsa tanıtım merkezinden mutlaka 1 saatlik simülasyon gösterilerini izleyin.
# Anlamadan gezerseniz turist gibi hissedecek, Anlayarak gezerseniz her adımda tüyleriniz dikilecektir.
Çanakkale’ye gelmişken;
- Merkezde bulunan Truva atıyla hatıra fotoğrafı çekilin.
- Dondurmanızı alın ve akşam kordon boyu yürüyüş yapın.
- Troia Antik Kenti ziyaret edin.
- Çanakkale Peynir helvasını mutlaka tadın.
- Serinlemek için sahil plajına girin.
Merhaba biz sinif olarak gitmek istiyoruz bize yardımcı olabilirmisiniz
selamlar, biz sadece tanıtıyoruz. tur şirketi değiliz. Bunun için arama motorlarına tur şirketi olarak aratırsanız yardımcı olacak kişiler bulabilirsiniz. Sevgiler..
Selamın aleyküm, Biz inşallah ailecek ziyaret etmeyi düşünüyoruz ve bir rehber eşliğinde olsun istiyoruz tur rehberi seçiminde seçici olunmasını söylemişler acaba öneriniz var mı.
Aleykümselam,
Maalesef bu konuda size yardımcı olamayacağım. Ama her biri bu konunun uzmanı diyebilirim. Ayrım yapmak zor.
2 aile kapalı grup olarak bize yardımcı olacak rehber önerisinde bulunabilir misiniz?
Eğer Türkiye’de yaşayıp Çanakkaleye gitmemişseniz ayıp etmişsiniz.Rehber hocaları çok bilgili ve donanımlı.Onlar anlattı ben dinledim gözyaşlarıyla.1-2 ay o anı yasadım.Bu zamana kadar gitmedim diye kendime kızdım,tekrar gidecem.Mümkünse turlarla gidin toplam 90 tl masrafiniz oluyor,müze,yemek heosi içinde.Orda onlarca insan ekmek yiyor bu sayede.Gidin ve tarihimizi öğrenin,bu ülje nasil ve ne zorlukla kazanilmiş dinleyin.Birçok acıklı hikayeler,güzel anılar biriktirin.Turdan sonra vataniniza 10 karmt daha bagli olacaginiza garanti veririm.Tarihi yerinde görün.
Toplama gruplara katılıp gezmek istiyoruz nereden bilgi alabilirim
Çanakkele tur hizmetleri diye arattığınızda karşınıza çıkan firmalardan herhangi birini tercih edebilirsiniz. Tur şirketi seçiminizde seçici olmanızı öneririm.
O kadar guzel bir yer ki duygulanmadan edemiyorsunuz hayranlik uyandirici canakkaleyi cok seviyorum mutlaka gidip canakkaleyi gormelisiniz.Eminim cok seveceksiniz.
Çanakkale Şehitliği ve Çanakkale Müzesi bize tarihimizin o eşsiz mücadelesini anlatmak için çok güzel tasarlanmış. Müzedeki bal mumu heykeller ve canlandırmalar, şehitlerin hikayeleri, Şehitlikteki binlerce şehidin ismini taşıyan anıtlar, hastane bölgesi, kısacası bu projenin her bir noktası insanı derinden etkileyecek şekilde yapılmış. Bu vatan uğruna şehit olmuş tüm canlarımızın ruhu şad olsun…
Amin
Merhaba Çanakkale gezi rehberinizi incelerken girdim bu sayfaya, feribot ücretini anlamadım??? ne demek istediniz????
Merve hanım,
Karşıya geçiş 40TL, Eğer gece 23:59’dan önce geri dönerseniz tek biletle ücretsiz karşıya geçebilirsiniz.